Najnovije vijesti

Obilježen Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka

15/02/2021 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka
Udruženja građana

Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Zmajice” iz Gradačca u saradnji sa Udruženjem porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti “Pipol” iz Tuzle danas su u centru Gradačca, ispred objekta Gradskog kina, upriličiti obilježavanje 15. februara – Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka.

U okviru ovog društvenog događaja organizovan je humanitarni bazar na kojem su građani mogli kupiti zaštitne maske za lice sa simbolom zlatne vrpce i ručno rađene zlatne vrpce.

Prodali smo 200 zaštitnih maski udruženja “Pipol” i za naše vrpce smo prikupili 484 KM. Ovom humanitarnom akcijom Gradačac je donirao ukupno 1.484 KM. Sredstva od prodaje namijenjena su za realizaciju materijalne i psihosocijalne pomoći i podrške djeci oboljeloj i izliječenoj od raka, i članovima njihovih porodica. Veliko hvala našim sugrađanima, rekla je Zijada Zrnić, predsjednica Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Zmajice“ Gradačac.

Kao i prošle godine, ovom događaju prisustvovala je jedna djevojčica koja je prije četiri godine liječena od raka i njena sestra Amra Mujkanović, članica Udruženja“Pipol”.

Osobama pa i djeci oboljelim od karcinoma najvažnija je podrška u vidu razgovora i druženja sa osobama koje su prošle kroz proces liječenja. Naravno, veoma važne su i ovakve akcije u kojima se prikupljaju materijalna sredstva za pomoć u njihovom liječenju, rekla je Amra Mujkanović.

Obilježavanje 15. februara – Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka naglašava potrebu za zajedničkim globalnim akcijama za rješavanje rastućeg izazova ove ne-zarazne bolesti.

Globalno, rak djece i adolescenata prijeti preuzimanju primata od smrti uzrokovanih zaraznim bolestima, kao najvećem uzroku smrti među djecom. Postoji više od deset vrsta raka djetinjstva i bezbrojnih podtipova, što je veći izazov za istraživače da pronađu lijek za svako dijete.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava 15. februar – Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, za njih najbitniji dan u godini. Kako navode cilj im je, prije svega, podizanje svijesti o pedijatrijskom kanceru, ali i da ukažu na probleme i potrebe djece oboljele od raka i njihovih porodica.

U susretu sa novinarima, danas u Tuzli, tema je obilježavanje 15. februara i izazovi sa kojima se suočavaju djeca oboljela od raka te važnost podrške svih slojeva društva.

Fokus ovogodišnjeg 15. februara stavili smo na važnost podrške cjelokupne društvene zajednice oboljeloj djeci kroz cijeli proces liječenja i nakon toga, od nivoa porodice pa do državnog vrha – navode iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Svakа tri minuta negdje u svijetu jedno dijete izgubi borbu sa rakom. Svake godine u Bosni i Hercegovini oko stotinu djece oboli od neke vrste maligniteta.

Građani podršku oboljeloj i liječenoj djeci mogu iskazati i pozivom na humanitarni telefon 090 291 006, a pozivom donirate 2 KM.

 

Radio Gradačac / Udruženje “Zmajice” / Udruženje “Pipol” / Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” 

 

Comments are closed.

YouTube