Najnovije vijesti

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

27/10/2019 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja
GRADAČAC

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ Tuzla u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje Gradačac organizovali su u 23. oktobra u Gradačcu okrugli sto na temu „Prevencija suicida, 100 razloga za život“.

Okrugli sto je održan u povodu obilježavanja 10. oktobra – Svjetskog dana mentalnog zdravlja s ciljem pružanja podrške osobama koje su zbog psihičkih i drugih smetnji prestale da svoj život smatraju vrijednim. 

Zbog toga je fokus razgovora bio na očuvanju mentalnog zdravlja i prevenciji pokušaja samoubistva.

Veoma zanimljivo predavanje imao je Bojan Šošić, član Stručnog odbora Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“, Tuzla i član Odbora za psihijatrijska i neurološka istraživanja Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

To je bio i razlog našeg razgovora sa prihologom Bojanom Šošićem, o stanju u bh. društvu i mentalnom zdravlju njenih građana, te ulozi porodice i očuvanju zdravlja pojedinca.

 

Zaključke Okruglog stola je prezentovao dr.sc. Fadil Imširoivć, okupacioni terapeut Centra za mentalno zdravlje (CMZ) JZU „Dom zdravlja“ Gradačac. Za Radio Gradačac, između ostalog, govori i o otvorenosti rada ove ustanove.

 

Okrugli sto okupio je stručnjake, psihologe, defektologe i medicinare, ali i službenike policije,  prosvjetne i socijalne radnike iz Gradačca, Tuzle, Odžaka i Srebrenika. 

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ Tuzla ovu aktiovnost je realizovalo u partnerstvu sa Švedskom nacionalnom asocijacijom za socijalno i mentalno zdravlje RSMH kroz projekat „Organizaciono i institucionalno jačanje Fenixa s razvojem mehanizama održivosti“ u programu podrške od strane švedske organizacije osoba sa invaliditetom za međunarodnu saradnju MyRight – Empowers people with disabilities (1.1.2018. godine do 31.12.2021).

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube