Najnovije vijesti

Obilježena 150. godišnjica Župe u Gradačcu

29/07/2018 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 150. godišnjica Župe u Gradačcu
GRADAČAC

Svečanim euharistijskim slavljem jučer je u Gradačcu obilježena 150. godišnjica Župe sv. Marka Evanđelista. Svetu misu, u prisustvu dvadesetak svećenika i više stotina vjernika, služio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

U svojoj propovijedi kardinal Puljić pozvao je Hrvate katolike gradačačkog kraja da se ne odriču pradjedovske grude i da ne zaboravljaju svoje korijene.

Ovu zemlju s koje potječete mnogi naši preci natopili su svojom krvlju, znojem i suzama i ona je za sve nas svetinja i kao takvu trebamo je poštovati. Zato ovaj jubilej koji slavimo u Gradačcu treba potaknuti u nama vrednovanje naših korijena iz kojih smo nikli, kazao je kardinal Puljić.

U svom obraćanju općinski načelnik Edis Dervišagić je istakao da su poštovanje i suživot na općini Gradačac osnovna odlika građana sa ovih prostora i dokaz napretka društvene zajednice.

U raznim situacijama kroz koje je Bosne i Hercegovine prošla, osvajanja , aneksije, prvi i drugi svjetski rat, a posebno odbrambeno-oslobodilački 1992.-1995., dokazali su stanje duha, poštovanja i zajedništva i u najosjetljivim periodima da se ne razvija vjerska mržnja, poručio je načelnik Dervišagić.

Obilježavanju 150. godišnjice župe u Gradačcu prisustvovali su i generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, predsjednik Vlade Posavskog kantona Marijan Klaić i mnogi drugi.

Radio Gradačac / Općina Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube