Najnovije vijesti

Obilježena 25. godišnjica oslobodilačke akcije „Zapad 92“

07/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 25. godišnjica oslobodilačke akcije „Zapad 92“
Boračka udruženja

U organizaciji Saveza boračkih organizacija i Općine u Gradačcu održana je tradicionalna manifestacija “Sloboda Kapije za slobodu BiH” u povodu obilježavanja 25-te godišnjice oslobodilačkih borbenih dejstava “Zapad 92“.

Danas je u gradskom parku položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, a imami Medžlisa Islamske zajednice poklonili su Jasin pred duše šehida.

Nakon oslobodilačke akcije „Avramovina-Cerik u avgustu i zaustavljanja oklopnog voza u oktobru 1992. godine, bila je to još jedna velika pobjeda boraca 107. viteške motorizovane brigade na gradačačkom ratištu.

Od 7. do 12 decembra 1992. godine, branioci Gradačca su u združenoj odbrambeno-oslobodilačkoj akciji vratili preko 20 kvadratnih kilometara privremeno zaposjednute teritorije u selima Jasenica, Rajska, Krečane Donje, Novalići, Vida 1 i zaseoku Njiverica.

Tim povodom organizovan je tradicionalni marš linijama odbrane „Sloboda Kapije za slobodu BiH“. Prigodni programi održani su na spomen-obilježjima u Vidi 1 i Rajskoj a za vrijeme marša evocirane su uspomene na komandanta 1. bataljona Hasana Durmiševića i člana Ratnog predsjedništva i komande 107. vtmbr Mustafe Novalića.

Centralna manifestacija organizovana je u MZ Rajska a prigodan referat i prisjećanje na tok akcije „Zapad 92“ je podnio Sedat Zukić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Gradačac.

– Ponosni smo što smo časno i dostojanstveno branili ono što je naše, poruka je skupa održanog u MZ Rajska a susret mladih ljudi, učenika gradačačkih osnovnih i srednjih škola, sa braniocima Gradačca bila je prilika da preživjeli borci predstave karakter rata u Bosni Hercegovini.

Obraćajući se prisutnima, općinski načelnik Edis Dervišagić je rekao da imamo obavezu da gradimo zajednički suživot, ali ne smijemo zaboraviti one koji su se borili i branili slobodu Bosne i Hercegovine i Gradačca.

Prigodan program priredili su nastavnici i učenici OŠ „Hasan Kikić“ te članovi KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac.

O ovoj oslobodilačkoj akciji u Gradačačkim novinama iz decembra 1994. godine je između ostalog napisano:

„Naša artiljerija, veza, PZO, interventne jedinice su funkcionisale na najbolji mogući način. Rajska, Jasenica, Donje Krečane, i dio Novalića su vraćeni na opšte oduševljenje boraca i stanovništva naše opštine.

…Svi objekti u navedenim selima su doživjeli ogromna oštećenja džamija u Rajskoj je minirana. Slika ovog dijela naše opštine je početkom decembra 1992. godine bila zaista žalosna i teško shvatljiva. Žvot se ipak vratio na te prostore zahvaljujući isključivo hrabrosti naših boraca.“ (Dvije godine akcije „Zapad“, MERX Gradačačke novine, Godina I broj 12, str. 2.)

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube