Najnovije vijesti

Obilježena 28. godišnjica oslobodilačke akcije “Istok 94”

18/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 28. godišnjica oslobodilačke akcije “Istok 94”
Boračka udruženja

Jučer je u Gradačcu počela višednevna manifestacija “Rađanje slobode” “ u znak sjećanja na hrabre branioce Gradačca i Bosne i Hercegovine. U organizaciji Saveza boračkih organizacija Grada Gradačac obilježena je godišnjica oslobodilačke akcija “Istok 94”. Prije 28 godina, 17. oktobra 1994. godine, oslobođena su privremeno okupirana sela i zaseoci  Sibovac, Unkići, Liporašće i Huskići.

Zvanične delegacije su uz prigodan program odale počast i položiti cvijeće na centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-‘95. Imami Medžlisa Islamske zajednice Gradačac su proučili i poklonili Jasin pred duše šehida.

Na Svečanoj akademiji, kroz referat profesora historije Selmira Idrizovića i izlaganje Sadana Imamovića zamjenika komandanta i načelnika štaba 107. Vmtbr. i komandanta 213 Vmtbr. Armije RBiH, evocirane su uspomene na hrabru borbu branilaca Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je pozdravio prisutne i čestitao svim pripadnicima gradačačkih brigada ovaj veoma važan datum u novijoj historiji Gradačca. Gradonačelnik Dervišagić istakao je kako možemo jasno reći da se mi s ponosom prisjećamo svih ovih dešavanja i na ove godišnjice iskazujemo dužno poštovanje prema onima kojih nažalost više nema s nama i koji su temelje Bosne ugradili svoje živote.

Nakon Svečane akademije zvanične delegacije su odale počast i na spomen obilježjima u mjesnim zajednicama Sibovac, Škorići, Bagdale-Ahmetaši, Mionica I, Mionica centar i Mionica II.

Tehnički organizator obilježavanja 28. godišnjice oslobodilačke akcije “Istok 94” bila je Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” Gradačac. U kulturnom programu su učestvovali učenici i nastavnici OŠ “Dr. Safvet-beg Bašagić” a ratne zastave su nosili učenici MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac.

Manifestacija “Rađanje slobode” nastavlja se prigodnim sadržajima u petak i subotu (21. i 22. oktobar) kada će biti obilježena 30. godišnjica bitke za oklopni voz, Dan Grada Gradačca i Dan Zlatnih ljiljana Gradačca.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube