Najnovije vijesti

Obilježena 28. godišnjica oslobodilačke akcije “Zapad 92”

07/12/2020 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 28. godišnjica oslobodilačke akcije “Zapad 92”
Boračka udruženja

U organizaciji Saveza boračkih organizacija i Grada Gradačac danas je održana tradicionalna manifestacija “Sloboda Kapije za slobodu BiH” u povodu obilježavanja 28-te godišnjice oslobodilačkih borbenih dejstava “Zapad 92“.

Zvanične delegacije boračkih udruženja, gradske uprave i političkih stranaka su u gradskom parku položile cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, a imami Medžlisa Islamske zajednice poklonili su Jasin pred duše šehida.

Kako je istaknuto, nakon oslobodilačke akcije „Avramovina-Cerik“ u avgustu i zaustavljanja oklopnog voza u oktobru 1992. godine, bila je to još jedna velika pobjeda boraca 107. viteške motorizovane brigade na gradačačkom ratištu.

Od 7. do 12 decembra 1992. godine, branioci Gradačca su u združenoj odbrambeno-oslobodilačkoj akciji vratili preko 20 kvadratnih kilometara privremeno zaposjednute teritorije u selima Jasenica, Rajska, Krečane Donje, Novalići, Vida 1 i zaseoku Njiverica, istakao je Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačca.

Prigodan referat i prisjećanje na tok akcije „Zapad 92“ je podnio Sedat Zukić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Gradačac, koja je nosilac aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma.

Prije tačno 28 godina u 10 sati počeo je napad na neprijateljske snage po frontu širine od oko 8 kilometara. Brzom i herojskom akcijom borci  107. Viteške brigade ARBiH oslobodili su preko 20 kvadratnih kilometara privremeno okupirane teritorije grada Gradačca. Borci 107. Gradačačke brigade napad su izveli po veoma povoljnim vremenskim uslovima jer su slaba vidljivost, kiša i susnježica neprijatelju otežali otkrivanje pokreta borbenih grupa,  a dejstvo neprijateljske artiljerije je bilo minimalno. Neprijatelju su naneseni veliki gubici u živoj sili i materijalno-tehničkim sredstvima, rekao je Sedat Zukić.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Edis Dervišagić je rekao da ne smijemo zaboraviti one koji su se borili i branili slobodu Bosne i Hercegovine i Gradačca.

Zato trebamo svi sa svojih pozicija koje obavljamo da učinimo sve ono što možemo da bi nam u Bosni i Hercegvini bilo što bolje. Moramo izvući poruke iz prošlosti. Shvatiti sadašnjost i uvidjeti probleme koji dolaze, kako bi smo izvukli pouku za budućnost, poručio je gradonačelnik Dervišagić.

 


O ovoj oslobodilačkoj akciji u Gradačačkim novinama iz decembra 1994. godine je između ostalog napisano:

„Naša artiljerija, veza, PZO, interventne jedinice su funkcionisale na najbolji mogući način. Rajska, Jasenica, Donje Krečane, i dio Novalića su vraćeni na opšte oduševljenje boraca i stanovništva naše opštine.

…Svi objekti u navedenim selima su doživjeli ogromna oštećenja džamija u Rajskoj je minirana. Slika ovog dijela naše opštine je početkom decembra 1992. godine bila zaista žalosna i teško shvatljiva. Žvot se ipak vratio na te prostore zahvaljujući isključivo hrabrosti naših boraca.“

(Dvije godine akcije „Zapad“, MERX Gradačačke novine, Godina I broj 12, str. 2.)


 

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube