Najnovije vijesti

Obilježena 28. godišnjica pogibije gradačačkih srednjoškolaca

23/12/2022 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 28. godišnjica pogibije gradačačkih srednjoškolaca
GRADAČAC

U sjećanje na 23. decembar 1994. godine i pogibiju četvero gradačačkih srednjoškolaca u agresorskom granatiranju danas je održana prigodna ceremonija na spomen obilježju ubijenoj djeci Gradačca u periodu od 1992.-’95. godine.  Na području Gradačca 35 nevinih djevojčica i dječaka stradalo je u skoro četiri ratne godine agresije. Najmlađa od njih, Zlata Mehić imala je tek 6 mjeseci.

Svih 35 bijelih, nevinih cvjetova, da mogu, sigurno bi nam poručili da čuvamo svoju domovinu, hrabro koračamo kroz budućnost nezaboravljajući prošlost, rečeneo je u prigodnom programu koji su izveli učenici MSŠ “Hasan Kikić”. 

Prije 28. godina na meti neprijateljske teške artiljerije našli su se i školski objekti. Utihnula je gradačačka mladost, ubijena su četiri učenika: Senada i Senad Okanović, učenici drugog razreda Tekstilno-tehničke struke MSŠ „Hasan Kikić“, te Miralem Kadić i Benjamin Bajramović učenici prvog razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“. Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović, a ranjen Almin Baltić, učenici Mješovite srednje škole.

Djeci Gradačca koja nisu stigla da odrastu danas su se poklonile zvanične delegacije i odale dužnu poštu. Simbol njihove nevinosti su i bijele ruže koje su položili učenici gradačačkih škola. Članovi recitatorske sekcije MSŠ “Hasan Kikić” izveli su recital “Legenda o zemlji” a učenici trećeg razreda govorili su stihove pjesme “Oni se vraćaju” koju je napisao Kenan Avić, učenik trećeg razreda Mašinske škole.

Podsjećamo, kako bi se očuvala uspomenu na djecu koja su nepravedno i surovo zaustavljena na početku svojih života prošle godine otkriven je spomenik s ciljem da bude podsjećanje svima koliko je sloboda koju danas uživamo skupo plaćena.

__________

TV PRILOG

U TV prilogu govore:

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca,

Belmin Selimović, učenik MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac,

Jakub Džinić, predsjednik SBO Gradačac,

Zijad Mahmutović, director MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac.

Novinar Džemal Delić

Snimci i montaža Sead Osmičić

__________

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube