Najnovije vijesti

Obilježena 29. godišnjica masakra civila na putu Gradačac-Ormanica

30/06/2021 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 29. godišnjica masakra civila na putu Gradačac-Ormanica
Boračka udruženja

Građani Gradačca danas se sjećaju nedužnih civila koji su 1992. godine stradali u stravičnom masakru na putu Gradačac-Ormanica. Na spomen obilježju, mjestu stravičnoga zločina, gdje je prije 29 godina ubijeno 16 nedužnih civila su se okupili preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, te zvanične delegacije.

Savez boračkih organizacija grada Gradačac i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Gradačac su organizovali prigodan program prisjećanja. Cvijeće su na spomen obilježje su položile porodice ubijenih, delegacije Grada Gradačca, boračkih udruženja i političkih organizacija.

U stravičnom masakru 30.06.1992. godine stradali su nedužni civili koji se se zatekli na putnoj komunikaciji ili svom poljoprivrednom zemljištu. Brzom intervencijom branilaca, linije odbrane su ponovo uspostavljene.  

I nakon 29 godina, za ovaj zločin nitko nije procesuiran, a prodice žrtava i dalje zahtijevaju kažnjavanje odgovornih.

Za Radio Gradačac govori Jakub Džinić, predjednik SBO Grada Gradačac.

Osim za pravdom, punih 29 godina tragalo se za imenima dvije žrtve masakra koje su na ovom spomen-obilježju označene slovima „NN“ i čiji identitet nije utvrđen. Organizacija porodica-šehida i poginulih boraca i Savez boračkih organizacija Grada Gradačac bili su istrajni na tom putu.

Zahvaljujući aktivnostima Instituta za traženje nestalih i putem DNK analize utvrđen je identitet jedne od dvije nepoznate žrtve masakra.  To je Arzija Huse Starčević, rođena 1967. godine iz naselja Čajre kod Doboja.

Tim povodom danjašnjoj godišnjici obilježavanja masakra nad nedužnim civilima prisustvovali su Arzijine sestre Nazifa Ćosatović i Hamida Hodžić te braća Mehmed i Arzudin.

Govori Nazifa Ćosatović.

U novijoj historiji Gradačca 30. juni 1992. godine podsjeća na najstravičniji događaj Odbrambeno-oslobodilačkog rata, kada je, bez ikakvog vojnog povoda, izvršen prodor na slobodnu teritoriju. To je bio jedan zločinački napad iz zasjede koji je izvela ubačena Izviđačko-divrezantska četa (IDČ) jačine 150 vojnika ojačanih sa borbenim-oklopnim vozilom (BoV) 20/3 iz pravca Avramovina-prema raskrsnici u Kerepu.

U Informativnom pregledu 107. Gradačačke viteške brigade, gdje su sadržani izvještaji za javnost iz Komande brigade, za 30. juni 1992. godine se između ostalog, se navodi: „U popodnevnim satima otkrivena je jedna ubačena grupa zlikovaca u rejonu Mahmut Mahala–Vučkovci-Kerep. Grupa je dejstvovala po komunikaciji Kerep-Ormanica pucajući na automobile. Odmah je pristupljeno borbi sa ovom gupom koja je u povlačenju. Teren još nije očišćen i komunikacija nije sigurna. Ne zna se još tačan broj stradalih. Stanovništvo će o svemu biti na vrijeme obaviješteno.“

Akcija čišćenja je nastavljena tokom noći i narednoga dana. Izvršen je pretres terena i zaplijenjeno jedno borbeno-oklopno vozilo (BoV). Kasnije je utvrđeno da je u četničkom masakru stradalo 16 osoba. Bio je to najtužniji dan u borbi za odbranu Gradačca.

Govori Hajrudin Mehanović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Gradačac. 

Preživjeli i stanovnici Gradačca imaju obavezu da svojim djelima pokažu zahvalnost i sjećanje na poginule jer se 30. juni 1992. godine ne može i ne smije zaboraviti.  U znak sjećanja na žrtve masakra predstavnici Saveza boračkih organizacija  posjetili su članove porodica stradalih sugrađana.

 

Radio Gradačac

 

 

 

Comments are closed.

YouTube