Najnovije vijesti

Obilježena 29. godišnjica oslobodilačke akcije “Istok 94”

17/10/2023 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 29. godišnjica oslobodilačke akcije “Istok 94”
Boračka udruženja

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama danas je u Gradačcu počela manifestacija “Rađanje slobode” u povodu obilježavanja Dana grada Gradačac i značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godine. Danas su evocirane uspomene na oslobodilačku akciju „Istok 94“ kada je prije 29 godina na području Gradačca oslobođeno preko 20 kvadratnih kilometara privremeno okupirane teritorije.

Na današnji dan prije 29 godina, u nezaustavljivom naletu jedinica 107. viteške brigade i pridruženih jedinica izvedena je jedna briljantna oslobodilačka akcija „Istok 94“. Zahvaljujući hrabrosti naših boraca i želji da se progani mještani vrate svojim kućama, tog 17. oktobra 1994. godine, oslobođena su privremeno okupirana sela i zaseoci Sibovac, Unkići, Liporašće, Huskići. O ovoj oslobodilačkoj akciji govorio je Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija (SBO) grada Gradačac i direktni učesnik oslobodilakčih borbenih dejstava.

Gradonačelnik Grada Gradačac, Edis Dervišagić, istakao je da mjesec oktobar veže se za bitke iz perioda agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine i grad Gradačac. Jedna od tih bitaka je i bitka za oklopni voz, koja je po mnogima bila prekretnica u odbrani Gradačca ali i Bosne i Hercegovine.

Isto tako, i oslobodilačka akcija „Istok 94“ je najavila da jedinice Armije RBiH mogu iz odbrambenih formacija krenuti u fazu oslobađanja privremeno okupiranih teritirija. I naravno da s ponosom ističemo našu ulogu u periodu 1992-1995., na to nas obavezuju i imena više od 1000 upisanih na ove stećke na centralnom spomen-obilježju šehida-poginulih boraca i civilnih žrtava rata kojih se i u ovim momentima, ali i trajno, sa zahvalnošću trebamo sjećati, rekao je Edis Dervišagić.

Kako je istaknuto, Grad Gradačac i njegovi građani imaju razloga da budu ponosni na svoju ulogu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Zato ne smijemo zaboraviti naše najharbrije sinove koji su za slobodu Bosne i Hercegovine položili najvrijednije što su imali – svoje živote. Tim povodom zvanične delegacije su odale počast i položile cvijeće na centralno spomen obilježje šehidima poginulim borcima i cžr i spomen obilježje u MZ-i Sibovac. Imami Medžlisa Islamske zajednice Gradačac su proučili i poklonili Jasin pred duše šehida Bosne i Hercegovine.

U kulturnom programu učestvovali su učenici i nastavnici JUOŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac.

Program manifestacije „Rađanje slobode“ biće nastavljena krajem sedmice kada će biti obilježana bitka za oklop ni voz i Dan Grada te Dan zlatnih ljiljana Gradačca.

 

___________

U TV prilogu govore:

Munever Beširović, predsjednik SBO Grada Gradačac i direktni učesnik akcije „Istok 94“,

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Novinar Džemal Delić

Snimci i video montaža Sead Osmičić

__________

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube