Najnovije vijesti

Obilježena 31. godišnjica formiranja 2. korpusa Armije Republike BiH

29/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 31. godišnjica formiranja 2. korpusa Armije Republike BiH
Boračka udruženja

U povodu godišnjice osnivanja 2. korpusa Armije Republike Bosni i Hercegovine predstavnici Saveza boračkih organizacija grada Gradačca, gradske uprave i delegacije političkih stranaka danas su odali dužnu poštu i položili cvijeće na spomen obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Čestitke u povodi 31. godišnjice osnivanja 2. korpusa Armije Republike BiH uputili su Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačca, Sadan Imamović, ratni komandant 213. viteške motorizovane brigade ARBiH i pomoćnik komandanta 107. viteške gradačačke brigade te Edis Dervišagić, gradonačelnik Grada Gradačca.

Kako je istaknuto, 2. korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Osnovan je 29. septembra 1992. godine, prema naredbi komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Sjedište korpusa je bilo u Tuzli a zona odgovornosti se protezala na 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne, te dijelom Posavine.

Kroz redove 2. korpusa prošlo je preko 168.400 vojnika, od čega 3.300 žena raspoređenih u ukupno 38 brigada. 11.000 je poginulo, a njih 7.000 iz rata je izašlo sa statusom ratnog vojnog invalida. U sastavu 2. korpusa ARBiH bili su i borici 107. viteške motorizovane gradačačke brigade odnosno 213. viteške motorizovane bigade ARBiH i 217. viteške brdske brigade ARBiH.

Centralna manifestacija obilježavanja 31. godišnjice od osnivanja 2. Korpusa ARBiH bit će održana danas u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli sa početkom u 17 sati. Godišnjica formiranja 2. korpusa Armije RBiH obilježava se u organizaciji Saveza RVI Tuzlanskog kantona, pod pokroviteljstvom kantonalne Vlade i Ministarstva za boračka pitanja.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube