Najnovije vijesti

Obilježena 78. godišnjica oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu

07/04/2023 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 78. godišnjica oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu
Boračka udruženja

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja u gradskom parku obilježen je 6. april – Dan oslobođenja Gradačca i okoline u II svjetskom ratu. Obilježavanje ovog važnog datuma je organizovalo Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-45. Gradačac uz finansijsku podršku Grada Gradačac. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Grada Gradačac, Saveza boračkih organizacija, predstavnici udruženja antifašista iz BiH i regije, delegacije političkih stranaka i građani Gradačca.

Prije 78. godina, partizanske jedinice su 6. aprila 1945. godine, u konačnim borbama za oslobođenje, oslobodile Gradačac i okolinu od fašističkog okupatora. Od tada Gradačac je slobodan i nepokoren grad.

Kako je istaknuto, slobodarski Gradačac s ponosom baštini sjećanje na 6. april 1945. godine. Tog dana Gradačac je izvojevao pobjedu nad fašizmom i otvorio put burnom privrednom i društvenom razvoju grada. Ta ekspanzija razvoja je nastavljena i danas.

 

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a TK, Zlatko Dukić, istakao je da je Gradačac jedna od rijetkih općina i gradova u TK i u Bosni i Hercegovini koji se ne stidi svoje antifašističke prošlost.

 

Čestitke u povodu jednog do najvažnijih datuma u historiji Gradačca i okoline uputili su gradonačelnik Edis Dervišagić i Husein Mejremić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube