Najnovije vijesti

Obilježena 82. godišnjica ustanka naroda BiH u II svjetskom ratu

27/07/2023 | objavio Radio Gradačac
Obilježena 82. godišnjica ustanka naroda BiH u II svjetskom ratu
Boračka udruženja

Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) Gradačac danas je u gradskom parku obilježilo 82. godišnjicu od ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma.

Delegacije boračkih organizacija, garda Gradačac i političkih stranaka položile su cvijeće i odali dužnu poštu na spomeniku sa spomen-kosturnicom poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora od 1941-1945. godine i spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine.

Kako je istaknuto na prigodnoj ceremoniji , 27. juli –  Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma predstavlja jedan od najznačajnih datuma u historiji bh. naroda i građana. Tog datuma 1941. započeta je borba protiv okupatora i domaćih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.  

Čestitku građanima Gradačca i BiH povodom  82. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu uputio je predsjednik UABNOR-a Gradačac Husein Mejremić.

– Ovaj dan označavamo kao početak oružanog ustanka naroda u Bosni i Hercegovini. Od tog 27. jula 1941. godine opštenarodni julski ustanak od početnih ustaničkih četa i odreda ubrzo je izrastao u nepobjedivi pokret. Već 1941. godine imamo partizanske jedinice narodnooslobodilačke udarne brigade, divizije, korpuse, da bi narodnooslobodilački rat završili sa četiri armije od blizu milion u borbama prekaljenih partizanskih boraca, respektabilnom vojnom silom  u sastavu antifašističke koalicije koja je trijumfalno porazila fašizam i nacizam, istaknuto je u prigodnom podsjećanju iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Gradačac.

Ovom prilikom naglašena je važnost očuvanja tradicije antifašizma i kako bi se sjećanje na događaje iz prošlosti prenijelo na nove generacije. Ovaj događaj simbolizira hrabrost i jedinstvo naroda i narodnosti u borbi protiv fašizma, te podsjeća na vrijednosti koje su ključne za izgradnju pravednog i slobodnog društva.

U povodu obilježavanja 27. jula – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma položeno je cvijeće na bistu Josipa Broza Tita u gradskom parku.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube