Najnovije vijesti

Obilježena godišnjica oslobodilačke akcije “Istok `94“

17/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Obilježena godišnjica oslobodilačke akcije “Istok `94“
GRADAČAC

U okviru manifestacije “Rađanje slobode” u povodu obilježavanja značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, danas je obilježena godišnjica oslobodilačke akcije “Istok `94”. Ovu manifestaciju podržavaju i organizuju Savez boračkih organizacija Gradačac, Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i Grad Gradačac.

Na današnjem obilježavanju, ove jako važne godišnjice za cijelo područje grada Gradačac, prisutnima se obratio predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačac Jakub Džinić. Istakao je da ovakve manifestacije i obilježavanja imaju za cilj “da se gaji kultura sjećanja kojom ćemo spriječiti da se nemili događaji koju su se desili na ovim područjima nikad više ne ponove”. Zahvalio se svim prisutnima i pozvao da svi zajedno odaju dužnu poštu svima onima koji su dali svoj život za Bosnu i Hercegovinu.

Pročitan je i prigodan referat od strane prof. historije Selmira Idrizovića koji je istakao važnost akcije “Istok `94“ rekavši da je danas „kako vrijeme odmiče boraca ove akcije sve manje među živima, a onih koji  trebaju i moraju da znaju šta se u to vrijeme dešavalo, kako smo se branili i odbranili, protiv koga smo se borili, sve više. Mi moramo prenositi ta znanja i na taj način njegovati tradiciju sjećanja i graditi budućnost sa sjećanjem na nju i boriti se protiv zaborava“.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je svim porodicama šehida i poginulih boraca i civilnim žrtava rata iskazao izraze najiskrenijeg saučešća, a prisutnima je čestitao ovaj veliki dan, dan oslobodilačke akcije „Istok `94“. U svom govoru istakao je da na iskustvima „92“ i „95“ i postratnoj obnovi “ove mlade generacije uputimo u pravilno tumačenje historijskih činjenica i shvatanje događaja kojim danas svjedočimo kako bi se zlo iz ratnog perioda nikad više dogodilo niti Gradačcu niti Bosni i Hercegovini”.

Brojne delegacije su danas odale počast i položile cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata „'92-‘95“ godine u Gradačcu.

________________________________________________________________________________

Video sa današnjeg obilježavanja godišnjice akcije “Istok `94” možete pogledati na sljedećem linku:

 

Obilježavanje godišnjice akcije “Istok '94”

Posted by Radio Gradačac on Nedjelja, 17. oktobar 2021.

 

_________________________________________________________________________________

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube