Najnovije vijesti

Obilježena godišnjica oslobodilačke akcije “Zapad `92”

07/12/2019 | objavio Radio Gradačac
Obilježena godišnjica oslobodilačke akcije “Zapad `92”
GRADAČAC

Danas je u Gradačcu obilježena 27. godišnjica oslobodilačke akcije “Zapad '92” s centralnom manifestacijom u Vidi 1. Mnogobrojne delegacije su odale počast i položile cvijeće na Centralnom spomen obilježju u gradskom parku.

Nakon proučenoga Jasina na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godine, formirana je kolona za tradicionalni pješački marš.

Na današnji dan prije tačno 27 godina u 10 sati počeo je napad na neprijateljske snage po frontu širine od oko 8 km. Brzom i herojskom akcijom borci  107. Viteške brigade ARBiH oslobodili su preko 20 kvadratnih kilometara privremeno okupirane teriotrije grada Gradačca (Vida I, Rajska, Jasenica, Vida II, … ).

Na stadionu “Popovača” u Vidi I održana je centralna manifestacija obilježavanja oslobodilačke akcije “Zapad 92” gdje su se prisutnima obratio predsjednik Mjesne zajednice Mirel Bijedić, a u ime organizatora Sedat Zukić, predsjednik UO Organizacije demobilisanih boraca Gradačac, koji je pročitao i historijski referat vezan za ovu oslobodilačku akciju.

Gradonačelnik Edis Devišagić je istakao da je ova oslobodilačka akcija s prethodnom bitkom za oklopni voz najavila jednu prekretnicu na gradačačkom ratištu.

– Od tog perioda braniocima Gradačca je postalo jasno da su, osim odbrambenih, moguće i oslobodilačke akcije, istakao je Dervišagić, napomenuvši da ovakve manifestacije imaju za cilj da se mladima ukaže na značaj odbambeno-oslobodilačkog rata, a nas da opominju da se na zaboravi.

Prigodan kulturni program izveli su učenici OŠ “Hasan Kikić” iz Vide I.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube