Najnovije vijesti

Obilježena oslobodilačka akcija “Istok 94”

17/10/2016 | objavio Radio Gradačac
Obilježena oslobodilačka akcija “Istok 94”
Boračka udruženja

U povodu obilježavanja Dana općine Gradačac i značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine Savez boračkih organizacija i Općina Gradačac organizuju niz prigodnih manifestacija.

Danas je obilježena oslobodilačka akcija „Istok-Sjeveroistok 94“ kada su prije 22 godine oslobođena privremeno okupirana sela i zaseoci Sibovac, Unkići, Liporašće, Huskići.

sibovac-3Tim povodom je organizovan tradicionalni marš „Rađanje slobode“  a učesnici su se kretali linijama ove munjevite i dobro isplaniranoj oslobodilačke akcije.

Hrabri branioci Gradačca su 17. oktobra 1994. godine oslobodili su 28 kvadratnih kilometara privremeno okupirane teritorije općine Gradačac.

U povodu obiljžavanja akcije „Istok-sjeveroistok 94“ otkriveno je rekonstruisano spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u MZ Sibovac. Na spomen-ploči je uklesano 31 ime, a zajednički je finasirano sredstvima Mjesne zajednice Sibovac, Općine Gradačac i Vlade TK.

Bila je ovo prilika za podsjećanja na dane kada su izvojevane najzanačajnije bitke za odbranu općine Gradačac i šire regije ali i da se ukaže na potrebu boljeg i kvalitetnijeg zbrinjavanja bračke populacije i povratnika. O tome su govorili pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi TK Danis Gojačić i općinski načelnik Edis Dervišagić.

Organizatori su dodijelili i nagrade učenicima osnovnih škola za najbolje literarne radove na teme: Bosna, Sloboda i Šehid. sibovac-4 sibovac-2

sibovac-5 sibovac-6Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube