Najnovije vijesti

Obilježeno 25 godina od pogibije gradačačkih srednjoškolaca

23/12/2019 | objavio Radio Gradačac
Obilježeno 25 godina od pogibije gradačačkih srednjoškolaca
Boračka udruženja

U sjećanje na 23. decembar 1994. godine kada su se teškoj artiljeriji na meti našli školski objekti i dvorišta u Gradačcu je danas obilježena još jedna tužna godišnjica iz odbrambeno oslobodilačkog rata.

Prije 25 godina u centru grada ispred Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, gdje se odvijala nastava za srednjoškolce, tragično su u agresorskom granatiranju ubijena četiri učenika.

Poginuli su Senada i Senad Okanović, učenici drugog razreda Tekstilno-tehničke struke MSŠ „Hasan Kikić“ i Miralem Kadić i Benjamin Bajramović učenici prvog razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“.

Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović a ranjen Almin Baltić, prognanik iz Modriče, učenici Mješovite srednje škole.

Kako bi se očuvala uspomena na stradanje nedužne mladosti, učenici osnovnih i srednjih škola, porodice poginulih i ranjenih, te zvanične delegacije su položile cvijeće na spomen obilježje u centru grada. 

Danas je poručeno kako je 23.decembar ‘94. trajni podsjetnik novim generacijama na vrijeme ratnih stradanja i slobode u kojoj živimo.

Gradačac je u svojoj historiji imao jako mnogo lijepih ali i teških trenutaka. Zasigurno je ovaj datum, 23. 12.1994. godine, jedan od najtužnijih u njegovoj historiji. Prije 25 godina na ovome mjestu stradali su oni koji, ama baš, nisu imali nikakve veze sa strahotama rata, koji je u to vrijeme bijesnio. Ova sloboda koju mi danas uživamo skupo je plaćena. Imena poginulih učenika, imena šehida, poginulih boraca, civilnih žrtava rata ostaće vječna opomena da pamtimo, da ne zaboravimo. I da iz onog što smo preživjeli izvučemo pouke za ubuduće, rekao je gradonačelnik Gradačca.

Dervišagić je istakao da zarad budućnosti i svih generacija koje tek dolaze moramo graditi suživot, ali i da smo obavezni da na ovakve datume svojim prisustvom odamo dužnu počast stradalima.

Danas se prisjećamo teških vremena kada agresor nije birao koga će ubiti. Da li će ubiti vojnika, civila ili učenika. Nije gledao šta će razoriti. Da li će razoriti bolnicu, vjerski objekat ili školu. Na ovim prostorima smo postali i opstali zahvaljujući hrabrosti Armije Republike Bosne i Hercegovine, njenih vitezova i zmajeva. Naša dužnost i obaveza je da se sjećemo svih naših poginulih. Isto taklo, da prenesmo mladim šta se desilo u protekloom ratu. Desila su se ubistva. Desili su se progoni i logori, etničko čišćenje, udruženi zločinački poduhvat. I genocid. Mi to ne smijemo i ne možemo zaboraviti, rekao je Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačac.

Svijet u tom trenutku nije bio pravedan nego su prevladali argumenti sile, rečeno je između ostalog na spomen obilježju koje i dalje svjedoči zločinu bezumlja koji nije kažnjen.

Prigodan program recitujući stihove o mladosti, prvim ljubavima, domovini i slobodi priredili su učenici O.Š. “Ivan Goran Kovačić”, Gimnazije “Mustafa Novalić” i MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac.

 

 

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube