Najnovije vijesti

Od 15. novembra obavezna zimska oprema na vozilima

13/11/2019 | objavio Radio Gradačac
Od 15. novembra obavezna zimska oprema na vozilima
Bezbjednost

Bliže se hladni dani koji donose otežane uslove za vožnju, uključujući klizav  kolovoz, lošu vidljivost i više opasnosti na cestama. Da biste u takvim uslovima vozili bezbrižno i sigurno potrebno je pripremiti vozilo za takve uslove.

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u periodu od 11. do 23. novembra 2019. godine realizuje tradicionalnu saobraćajno – preventivnu akciju kontrole pripremljenosti vozila za zimsku sezonu pod nazivom “Zima 2019”. Kako biste bili sigurni šta je sve potrebno zamijeniti na vašem vozilu, a da bi ono bilo kvalitetno pripremljeno za zimu iz BIHAMK-a obavještavaju da posjetite AS “Mobilex”, Ormanica bb Gradačac. 

 

Iz Policijske stanice Gradačac podsjećaju vozače da shodno odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima, od 15. novembra tekuće godine do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u zimskim uslovima što je definisano u članu 2. Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima.

Takođe član 4. Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima propisuje da se za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom brisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm. Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse zimski pneumatici na pogonskim točkovima, a pod  zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg). Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Pravilnikom je regulisano da na motornim i priključnim vozilima nesmije biti snijega ili leda koji bi mogli uticati na ponašanje vozila, odnosno, preglednost vozača. Pored navedenih zakonskih obaveza savjetujemo vozače da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brava.

Vozači, doprinesite povećanju ukupnog stepena bezbijednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nesreća koje nastaju kao posljedica nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima, poručuju iz Policijske stanice Gradačac.

Radio Gradačac / Policijska stanica Gradačac / BIHAMK

Comments are closed.

YouTube