Najnovije vijesti

Odigran 4. Memorijalni turnir posvećen Branki (Ojdanić) Omeragić i Erni Sinanović

26/09/2022 | objavio Radio Gradačac
Odigran 4. Memorijalni turnir posvećen Branki (Ojdanić) Omeragić i Erni Sinanović
Odbojka

U subotu, 24. septembra, u Gradačcu je u Gradskoj dvorani, održan četvrti memorijalni turnir posvećen dvjema izuzetnim odbojkašicama i reprezentativkama koje su nosile dres ekipe iz Gradačca, Branki (Ojdanić) Omeragić i Erni Sinanović.

Organizatori su u znak sjećanja i poštovanja posjetili roditelje i obišli mezar Erne Sinanović u Kalesiji, te položili cvijeće na grob Branke Ojdanić Omeragić u Gradačcu.

Na turniru su učestvovale ekipe: ŽOK Bosna (Kalesija), ŽOK Lami (Brčko), OK Sloboda (Tuzla) i ekipa domaćin OK Kula – Gradačac. Prvo mjesto osvojla je ekipa Slobode iz Tuzle, dok su osbojkašice Kule Gradačac zauzele drugo mjesto. Trećeplasirana ekipa je Lami Brčko, a četvrto mjesto zauzele su odbojkašice Bosne iz Kalesije.

Za najbolju odbojkašicu turnira prograšena je Ana Katalina iz OK Kula Gradačac, a najbolja tehničarka je Amina Halilović iz OK Sloboda Tuzla.

Kako je istaknuto, rezultat nije bio u prvom planu već druženje i sjećanje na Branku i Ernu. Pokrovitelj turnira kojeg je otvorenim proglasio gradonačelnik Edis Dervišagić bio je Grad Gradačac.

____________________

Branka (Ojdanić) Omeragić, nekadašnja reprezentativka Jugoslavije, rođena je 1957. godine u Užicu. Odbojkašku karijeru je počela u Jedinstvu iz Užica, a zatim igrala za Gradačac, italijanski Askoli, Rijeku, Vukovar i Modriču. Branka je ostavila neizbrisiv trag u gradačačkoj odbojci. Više puta nagrađivana je za sportske rezultate. Branka Ojdanić-Omeragić, preminula je u Beču (Austrija) u 57. godine, a sahranjena je 22. novembra 2014. godine u Gradačcu.

Erna Sinanović, bivša reprezentativka Bosne i Hercegovine i članica OK Kula-Gradačac rođena je 1982.godine. Prve odbojkaške korake napravila je u kalesijskoj Bosni, igrala je za ŽOK Polo Kalesija i OK Kula-Gradačac. Karijeru je okončala 2016. godine tamo gdje je i počela u ŽOK Bosna Kalesija. Erna je osam godina provela u Gradačcu. Sa Kulom je osvojila naslov pobjednika kupa BiH 2012. godine. Bila je jedna od najiskusnijih odbojkašica, kapiten OK Kula-Gradačac i reprezentacije BiH. Početkom 2017. godine poginula je u saobraćajnoj nesreći u Kalesiji.

____________________

Memorijalni turnir koji je ponovo organizovan nakon tri godine pauze bio je prilika za uigravenje ekipa za predstojeću sezonu.

Organizatori za 5. memorijalni turnir najavljuju dolazak ekipa iz Srbije i Hrvatske čime će se dati dodatni doprinos sjećanju na ove dvije sjajne i velike odbojkašice.

__________________

TV PRILOG RADIO GRADAČAC

U TV prilogu govore:
Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca,
Jasmin Kikić, član Upravnog odbora OK „Kula-Gradačac“,
Đorđe Milošević, trener OK „Kula-Gradačac“,
Rašid Tubić, trener ŽOK „Bosna“ Kalesija i
Armin Dervišević, trener OK „Sloboda“ Tuzla.
_________________

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube