Najnovije vijesti

Odigran malonogometni turnir povodom Dana Zlatnih ljiljana

21/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Odigran malonogometni turnir povodom Dana Zlatnih ljiljana
Boračka udruženja

Savez boračkih organizacija Gradačac organizator je manifestacije „Rađanje slobode“ čija je zadaća očuvanje sjećanja na herojsku odbranu i historijsku ulogu branilaca Gradačca i Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Ova manifestacije se tradicionalno država u Gradačcu svakog oktobra. Njome se obilježava niz značajnih događaja novije historije Gradačca i Bosne i Hercegovine. Radi se o godišnjici oslobodilačke akcije “Istok 94”, bitke za oklopni voz i Danu zlatnih ljiljana Grada Gradačac.

Tim povodom, Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja (UDNRP) grada Gradačac, između ostalog, organizovalo je XI malonogometni turnir učenika osnovnih škola. U ime organizatora turnira učesnike je pozdravio Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja TK i član Upravnog odbora UDNRP Gradačac. Ovogodišnji turnir svečano je proglasio otvorenim gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Dan Zlatnih ljiljana Gradačca prilika je da se okupe dobitnici najvećih ratnih priznanja ali i sjeti na poginule i umrle borce. Zlatnim ljiljanom odlikovano je 39 boraca, uz po jednog nositelja Zlatne policijske značke i Zlatne policijske zvijezde.

– Povodom obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana Gradačca mi smo obišli porodice poginulih i umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja. Imamo 15 porodica Zlatnih ljiljana i mi ih redovno obilazimo, posebno na dan pogibije. Danas u Gradačcu imamo 24 živa dobitnika priznanja Zlatni ljiljan, što znači da je ukupno 39 dobitnika ovog armijskog priznanja. Ove godine za Dan ljiljana Gradačca organizovali smo tradicionalni malonogometni turnir učenika osnovnih škola. Drago nam je da su se odazvale sve osnovne škole, jer ovo više nije turnir samo takmičarskog karaktera nego i mjesto druženja gdje se djeca međusobno upoznaju, kazao je Sead Osmanović, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja grada Gradačac.

Ovakve manifestacije se prave s ciljem da se ne zaboravi herojska borba za slobodu Gradačca i Bosne i Hercegovine ali i da se zlo rata više nikada ne ponovi.

Mi iz dana u dan polako odlazimo i to je neminovnost. Bio je rat i naša je želja da se to ne ponovi njima. Da se ne ponovi ono što se desilo nama. Ne zato što smo htjeli, nego zato što smo se morali braniti. Ovo bi trebalo da preuzmu osnovne i srednje škole, da se uključe i da njima ostavimo u amanet da nastave naš put, poručio je Osmanović.

U želji da se nikada ne zaboravi ubijena gradačačka mladost, zvanične delegacije su zajedno sa učenicima osnovnih i srednjih škola odali počast i položili cvijeće na mjesto pogibije srednjoškolaca, koji su ubijeni agresorskom granatom 24.12.1994. godine ispred OŠ „Ivan Goran Kovačič“. Na ovaj način generacije koje stasavaju preuzimaju zadaću očuvanja uspomene na najznačajnije događaje Odbrambeno-oslobodilačkog rata, ali i stradanja civilnog stanovništva.

Na 11. malonogometnom turniru “Zlatni ljiljani” učestvovalo je sedam ekipa osnovnih škola sa područja Gradačca. Prvo mjesto osvojila je OŠ “Mehmed beg Kapetanović Ljubušak” Srnice Donje. Drugoplasirana je ekipa OŠ “Ivan Goran Kovačić” a treće mjesto pripalo je učenicima OŠ “Hasan Kikić” Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube