Najnovije vijesti

Održan klavirski koncert Niade Šaldić i Amine Ahmetović

16/06/2022 | objavio Radio Gradačac
Održan klavirski koncert Niade Šaldić i Amine Ahmetović
Koncerti/nastupi

Jučer je u Gradačcu održan klavirski koncert Naide Šaldić i Amine Ahmetović, učenica prvog razreda Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla u klasama profesorica Lejle Mujačić Halilagić i Biljane Šeparović. Kao gosti večeri bile su učenice Paralelne osnovne muzičke škole “Dr. Safvet-beg Bašagić” Gradačac, Naima Ljubović i Ema Mehanović, iz klase prof. Zlatka Durakovića.

Na koncertu, koji je održan u konferencijskoj sali sportske dvorane, mlade pijanistice su izvodile djela Johana Sebastiana Baha, Ludviga van Betovena, Volfganga Amadeusa Mocarta, Petra Iljiča Čajkovskog, Johanesa Bramsa, Frederika Šopena, Franca Lista i Arama Hačaturjana.

Ovim kulturnim događajem želio se podstaknuti kulturni razvoj Gradačca u nadi da bi u nekoj bližoj budućnosti ovakve koncerte mogli izvoditi na koncertnom klaviru, kako bi klavirska muzika zvučala poput one u svjetskim muzičkim dvoranama i pozorištima.

Naida Šaldić je završila Osnovnu školu “Edhem Mulabdić” u Međiđi Donjoj i Paralelnu osnovnu muzičku školu “Dr. Safvet-beg Bašagić” u Gradačacu, u klasi prof. Zlatka Durakovića. Trenutno pohađa Srednju muzičku školu u Tuzli  u klasi prof. Lejle Mujačić-Halilagić.

Amina Ahmetović je završila Osnovnu školu “Jala” u Tuzli, i Osnovnu muzičku školu Tuzla u klasi prof. Jasenka Đambića. Trenutno pohađa Srednju muzičku školu u Tuzli u klasi prof. Biljane Šeparović.

U toku dosadašnjeg školovanja obije su ostvarile zapažene rezultate na raznim takmičenjima i koncertima. Ove školske godine su u disciplini klavirski duo, šesta kategorija, na Federalnom takmičenju muzičkih učenika i studenata u Zenici, osvojile prvu nagradu sa osvojenih 98 bodova. Na Međunarodnom takmičenju “Skala” u Brčkom, disciplina klavirski duo, također su osvojile prvu nagradu sa 95 bodova.

 

 

Radio Gradačac / Foto: Dževad Pašalić i Mirnes Osmić

 

 

Comments are closed.

YouTube