Najnovije vijesti

Održana 6. redovna sjednica Gradskog vijeća Gradačac

28/06/2021 | objavio Radio Gradačac
Održana 6. redovna sjednica Gradskog vijeća Gradačac
Gradsko vijeće

Slijedom stavova iskazanih na prethodnoj sjednici, Gradsko vijeće Gradačac danas je većinom glasova razriješilo Upravne odbore JZU-a Dom zdravlja i Banja Ilidža, JU-a Apoteka, Centar za socijalni rad, Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ i Javna biblioteka „Alija Isaković“, kao i Nadzorne odbore JP Parkinzi i Javno stambeno preduzeće. Imenovani su novi Upravni i Nadzorni odbori do okončanja procedure po javnim oglasima, a najduže 90 dana od imenovanja.  Ostalo je nepoznato ko čini imenovana upravljačka tijela, budući da materijali nisu objavljeni.

Vijećnici su u formi Nacrta razmatrali prijedlog izmjena Odluke o bezbijednosti saobraćaja koji podrazumijeva vremensko ograničenje za dostavna vozila u centru grada i zabranu saobraćaja za sve vrste motornih vozila, mopeda i električnih balansirajućih skutera na jedan, dva ili tri točka u pješačkim zonama i trotoarima. Prijedlog je u vidu inicijative iznesen na prošloj sjednici Gradskog vijeća, a jedan od povoda bio je i slučaj povrede malodobne osobe nekontrolisanom upotrebom električnog romobila. Vijeće je zadužilo nadležnu Gradsku službu da sprovede skraćenu proceduru javne rasprave kako bi prijedlog bio razmatran na narednoj sjednici. Ujedno su pozvani svi zainteresovani građani da upute svoje prijedloge za rješavanje ove problematike, kako bi doprinijeli donošenju kvalitetnije i provodive odluke.

Da li će Grad Gradačac dobiti mogućnost raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i njegovog stavljanja u funkciju poljoprivredne proizvodnje biće poznato nakon ročišta u stečajnom postupku nad imovinom dužnika PD „Napredak“ u stečaju Gradačac pred Općinskim sudom u Tuzli koje je zakazano za 8. juli. Vijećnici su dali podršku Gradskom pravobraniocu Mersedu Sokoljakoviću u stavu da nema smetnji za prodaju dvije parcele od oko 92 dunuma, što je uslov za namirenje potraživanja i okončanje stečajnog postupka koji traje od 2004. godine.

Prihvaćena je odluka o sporazumnom raskidu ugovora za objekat autobuske stanice u kojem firma Sudex-bus ostaje do 12. septembra do kada bi putem javnog oglasa trebao biti odabran budući zakupac. Usvojen je plan i program rada Doma zdravlja za tekuću godinu, data saglasnosti na cijenu vodnih usluga u 2021. godini, te proširen program javnih parkirališta sa 50 parking mjesta na platou Skenderije.

Vijećnici su i ovoga puta pokrenuli nekoliko inicijativa, te iskazali nezadovoljstvo izostankom odgovora na veći dio gradskim službama upućenih pitanja. Današnja su se, između ostalog, odnosila na naplatu dospjelih potraživanja po presudama vezanim za objekat Skenderije, plaćanje parkinga putem SMS-a, nelegalnu gradnju oko jezera, početak renoviranja sale društvenog doma u Vučkovcima, izgradnju i uređenje autobuskih stajališta, te sagledavanje mogućnosti da se dijelu Magistralnog puta od Kerepa do Ormanice dodijeli naziv „Put žrtava masakra“.

Na zahtjev Kluba PDA u dnevni red sjednice uvršteno je nekoliko rješenja kojima su izvršene promjene u Komisijama za ekonomsku i finansijsku politiku, za izbore i imenovanja, za jednakopravnost spolova i za zaštitu prava nacionalnih manjina, građanskih prava, predstavke i pritužbe građana. Budući da je Komisija za izbor i imenovanja materijale pripremala u pauzi zasijedanja, ostaje da se vidi da li je ovo posljednji nepripremljeni dokument uvršten u razmatranje. Većinom glasova danas je usvojen zaključak kojim je zadužen Kolegij da u dnevni red sjednica Gradskog vijeća ne uvrštava tačke koje nemaju prethodno pripremljene materijale.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube