Najnovije vijesti

Održana 7. sjednica Gradskog vijeća Gradačac

25/06/2020 | objavio Radio Gradačac
Održana 7. sjednica Gradskog vijeća Gradačac
GRADAČAC

Tema vodosnabdijevanja dominirala je 7. redovnom sjednicom Gradskog vijeća Gradačac. Odluka o zaštiti vodnog područja izvorišta „Vrelo“, koju je na početku zasjedanja predlagač povukao uz objašnjenje o potrebi određenih izmjena, ipak je razmatrana na insistiranje Kluba RDS-a. Interes građana je prevladao nakon burne diskusije u kojoj je razjašnjeno kako je postojeći ugovor o koncesiji korištenja vode donesen suprotno zakonu, odn. nepostojanju odluke Općinskog vijeća koja je takvom ugovoru trebala prethoditi. Kompromis je pronađen u izmjeni kojom se u Odluci ne navodi operater na izvorištu, što je usvojeno jednoglasno.

Istu podršku dobio je i zaključak kojim su zaduženi Gradonačelnik i nadležne Službe da se u što kraćem roku izvrši spajanje novog bunara na postojeći sistem kako bi se korisnicima osigurale dovoljne količine vode. Nakon prvog neuspješnog, drugi tender za ovaj posao vrijednosti 85.000 KM  okončan je izborom izvođača, a radovi će biti realizovani u skladu sa zakonom, najavljeno je danas.

GV prihvatilo je informaciju o  dosadašnjim aktivnostima na rekonstrukciji dotrajale vodovodne mreže, azbestcementnih i cijevi nedovoljnih profila. Gradonačelnik Edis Dervišagić zatražio je očitovanje vijećnika o prihvatanju i korištenju nepovratnih sredstava od 1.992.500 eura Investicijskog okvira za zapadni Balkan koja su odobrena pod uslovom da se izvrši rekonstrukcija 40 km vodovodne mreže, smanje gubici vode za najmanje 10% i radovi okončaju do 31. decembra 2022.godine. Budući da je tenderom dobijena vrijednost radova 2,3 miliona eura, a da donator ne predviđa pomjeranje roka za završetak radova, bilo je potrebno odlučiti o prihvatanju rezervacije sredstva u dokumentu okvirnog budžeta do 2023.godine. To predstavlja krajnje rješenje, pojasnio je Dervišagić, jer će se u međuvremenu razlika sredstava pokušati osigurati kroz namjenske fondove ili druge vidove finansiranja.

Vijećnci su prihvatili Izvještaj o izvršenju Budžeta za prva tri mjeseca ove godine, odluku o osnivanju Gradskog štaba civilne zaštite koja predstavlja usklađivanje sa Statutom Grada Gradačac, te amandmanima dopunili odluku o uslovima i načinu izdavanja u zakup poslovnih zgrada i prostorija u vlasništvu Grada. Najznačajniji se odnosi na period u kojem se zaključuje ugovor o zakupu. Većinom glasova odlučeno je da to bude do 10 godina. Važeći ugovori sa političkim strankama biće produženi do kraja godine, a ubuduće će biti sklapani nakon provedenih lokalnih izbora u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatima, odn. brojem vijećnika u GV.

Prihvaćeni su izvještaji o implementaciji Strategije razvoja Grada Gradačac za 2019. i Plan do 2022. godine, o kapitalnim investicijama infrastrukturnog razvoja sa planom za isti period, o radu inspekcijskih službi i Gradskog vijeća u prošloj godini, kao i Izvještaj o zaštiti od požara.

U nacrtu je podržana odluka o broju i visini stipendija za učenike i studente za narednu  školsku godinu uz zaključak koji je predložio Klub RDS-a da se pristupi donošenju opšte odluke o kriterijima za dodjelu stipendija. Njome je potrebno definisati deficitarna zanimanja i stvarne potrebe privrednika i organa uprave, te u skladu s tim iz godine u godinu vršiti izmjene.

Radio Gradačac / Video: RTV TK

Comments are closed.

YouTube