Najnovije vijesti

Održana centralna mevludska svečanost u Reuf-begovoj džamiji

10/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Održana centralna mevludska svečanost u Reuf-begovoj džamiji
GRADAČAC

U subotu 08.10.2022. godine proučen je centralni mevlud u Reuf-begovoj džamiji poslije akšam-namaza. Mevlud su proučili gradačački imami. Skupu su se obratili imam džamije hafiz Kemal-ef. Mehić i glavni imam Nusret-ef. Kujraković. Predavanje je održao hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s., u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih događaja za muslimane jer Poslanikovo, a.s., rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

Iz poštovanja prema svom voljenom Poslaniku, a.s., muslimani u Bosni i Hercegovini stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a.s. Rođenje Božijeg Poslanika, a.s., bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima i savremenicima koji su u  pobožnim spjevovima – mevludima  opisali vrijeme i okolnosti  u kojima se rodio i živio Muhammed, a.s., saopćeno je iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Radio Gradačac / Medžlis IZ Gradačac

Comments are closed.

YouTube