Najnovije vijesti

Održana eko-akcija čišćenja jezera Vidara

24/08/2021 | objavio Radio Gradačac
Održana eko-akcija čišćenja jezera Vidara
GRADAČAC

Ronilački klub „Vidara“ Gradačac u nedjelju (22.08.2021.) je organizovao ekološku akciju čišćenja jezera Vidara. Ova tradicionalna akcija je realizovana s ciljem da se očisti dno i priobalje jezera Vidara i na taj način smanji količna smeća na ovom izletištu.

Želja nam je da iskoristimo nizak nivo jezera i da očistimo što više smeća koje su bacali nesavjesni građani kako u jezero tako i na obalu. Organizovali smo se u drvije grupe. Ronilačka ekipa je vadila smeće iz vode, a onda smo čamcima prevozili do obale gdje je druga grupa preuzmala i deopnovala otpad. Očistili smo lokacije smeća koje smo vidjeli i utvrdili prethodnim ronjenjem, rekao je za Radio Gradačac Enes Omerović, predsjednik Ronilačkog kluba „Vidara“ Gradačac.

U akcijji im se pridružilo nekoliko sugrađana koji su kupili smeće sa brane i obale jezera od kampa Maloljetnih boraca do ribarske kućice.

– Prikupljena je vaća količina smeća i porazno je što smo i ove godine iz jezera i sa obale kupili staklo od polupanih flaša i limenke koje predstavljaju potencijalnu opasnost za izletnike i prolaznike da se povrijede. Nažalost, odziv građana je bio slab i koristim ovu priliku da pozovem prijatelje i zaljubljenike prirode da im se pridruže i naredne dvije nedjelje kada će ponovo organizovati akciju čišćenja., kaže Enes Omerović.

Ekološka akcija čišćenja jezera Vidara nastavlja se u nedjelju 29. avgusta a bit će realizovana i 5. septembra. Završetak ovih aktivnosti je 12. septembra kada će ronioci čamcima kupiti smeće koje pluta po jezeru Vidara.

Radio Gradačac / Ronilački klub “Vidara” Gradačac

Comments are closed.

YouTube