Najnovije vijesti

Održana hafiska dova hafizu Zejdu Špijodiću

17/02/2019 | objavio Radio Gradačac
Održana hafiska dova hafizu Zejdu Špijodiću
GRADAČAC

Jučer je u Reuf-begovoj džamiji u Gradačcu održana svečana hafiska dova hafizu Zejdu Špijodiću.

U prisustvu njegovih roditelja i rodbine te brojnih mještana Gradačca i susjednih općina i predstavnika uleme diplomu hafiza Kur'ana Časnog hafizu Zejdu Špijodiću je uručio hafiz Dževad Hrvačić, izaslanik reisu-l-ulemeIslamske zajednice u Bosni i Hercegovini i član Komisije za hifz Rijaseta.

Prije svečanog uručenja diplome prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac Nusret ef. Kujraković, Ahmed ef. Hatunić,direktor Behram-begove medrese u Tuzli i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Nakon toga je uslijedilo učenje Kur'ana Časnog koje su priredili prisutni hafizi čime su upotpunili ovaj svečani događaj. Podršku najmlađem hafizu u Gradačcu pružili su i njegove školske kolege učenici 3-b razreda Behrem-begove medrese.

Ovom prilikom predjednik Medžlisa Huseih Jukan je uručio priznanja i zahvalnice Medžlisa Islamske zajednice Gradačac hafizu Zejdu Špijodiću i njegovom mentoru mahaffizu Mirnesu ef. Spahiću.  Glavni imam Nusret ef. Kujraković uručio je priznanje hadži hafizu Kemal ef. Mehiću, imamu i muallimu Reuf-begove džamije za promoviranje hifza općenito a posebno u mektebu Reuf-begove džamije.

Hafiz Zejd Špijodić je rođen 24. decembra 2000. godine u Tuzli. Završio je O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ u Gradačcu sa odličnim uspjehom. U tom periodu pohađao je mekteb džemata Reuf-begove džamije i učio pred imamom i muallimom ove džamije hfz. Kemal ef. Mehićem.

Sedam godina je osvajao prva mjesta na mektebskom takmičenju u kategoriji kiraeta na nivou Medžlisa IZ Gradačac a dva puta je bio prvi na nivou Muftijstva tuzlanskog. Dva puta je učestvovao na takmičenju na nivou Rijaseta.

Hifz je počeo učiti tokom svog osmogodišnjeg mektebskog obrazovanja pred muallimom hafizom Kemal-efendijom. U medresi se još intenzivnije posvećuje hifzu pred poznatim i veoma uspješnim mehaffizom hafizom Mirnes-ef. Spahićem, profesorom Kiraeta pred kojim je uspješno naučio cijeli Kur'an napamet.

Hifz Kur'ana zvanično je završio 21. januara 2019. godine u Sarajevu proučivši posljednje sure pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice.

Hafiz Zejd Špijodić je odličan učenik i pohađa treći razred Behram-begove medrese u Tuzli.

Radio Gradačac / Foto: Mehmedalija Mehić

Comments are closed.

YouTube