Najnovije vijesti

Održana Javna rasprava o Odluci o nazivima i označavanju ulica, trgova i poslovnih zona

23/08/2021 | objavio Radio Gradačac
Održana Javna rasprava o Odluci o nazivima i označavanju ulica, trgova i poslovnih zona
GRADAČAC

Nakon što je obavljen  Javni uvid danas je održana i Javna rasprava o nacrtu Odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i poslovnih zona i označavanju objekata brojevima na području grada Gradačac. Iako je zainetresovanost građana bila mala prijedlozi prisutnih su veoma zanimljivi i govore o tome da Gradačac i Bosna i Hercegovina imaju dosta značajnih ličnosti po kojima bi trebalo dati nazive ulica, parkova i trgova.

Podsjetimo, Vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća Gradačac u februaru prošle godine prihvatili nacrt Odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i poslovnih zona i označavanju objekata brojevima na području grada Gradačac i zadužili nadležnu Službu da provede javni uvid za građanstvo u roku od 90 dana.

Zbog pandemije korona virusa i aktivnosti na uspostavi Adresnog registra na Javni uvid i Javnu raspravu se čekalo godinu i po, kako bi se što kvalitetnije pristupilo izradi ove odluke, pojašnjeno je iz nadležne gradske službe.

Na tadašnjoj sjednici između ostalog, predloženi su novi nazivi za četiri ulice koje bi trebale dobiti imena značajnih ličnosti koje su obilježile protekli period u Gradačcu, to su Ivan Mijačević, Ahmed Hanić, Nusret Brkić i prof. dr. Musatafa Imamović. Ovom odlukom predloženo je i deset naziva ulica u naseljenom mjestu Kerep.

U međuvremenu, Komisija za priznanja i nazive pripremila je izmjenu postojeće odluke pa je ulica u neposrednoj blizini kompleksa Kule Zmaja od Bosne dobila ime Mustafe Imamovića, istaknutog historičara i naučnog radnika rođenog u Gradačcu.

Na današnjoj Javnoj raspravi građani su dali još nekoliko prijedloga. Između ostalog, da se Trg Alije Izetbegovića preimenuje u Trg Zmaja od Bosne, a da se neka od gradskih ulica nazove po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine.

Građani su inicirali prijedloge da se daju nazivi ulica po značajnim ličnostima iz bliže i dalje prošlosti poput Ibrahima Bilajca, Angele Kunce, Dženane Topčić te Ševale Zildžić-Iblizović. Prijedlog je da se gradski park nazove po Ibrahimu Bilajcu a park Stara Banja dobije ime po Angeli Kunce. Ujedno je gradskoj upravi predloženo da se ustanove manifestacije „Dani Zmaja od Bosne“ te likovna i vajarska kolonija „Ibrahim Bilajac“.

Konačnu odluku o upućenim prijedlozima na ponuđeni nacrt Odluke donijet će Gradsko vijeće Gradačac. Građani do usvajanja Odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i poslovnih zona i označavanju objekata brojevima na području grada Gradačac imaju mogućnost da lobiraju i od gradskih vijećnika traže da podrže ili iznesu neke nove prijedloge na ponuđeni nacrt Odluke.

Ukoliko neki od prijedloge ne bude podržan građanima preostaje mogućnost pisanja peticije i traženje da se o njihovom zahtjevu izjasni Gradsko vijeće.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube