Najnovije vijesti

ODRŽANA PROMOCIJA FILMA “NANA FATA – BOSANSKA HEROINA”

28/06/2019 | objavio Radio Gradačac
ODRŽANA PROMOCIJA FILMA “NANA FATA – BOSANSKA HEROINA”
GRADAČAC

Medžlis Islamske zajednice Gradačac i Savez bošnjačkih nevladinih organizacija (NVO) su u srijedu (26.06.2019. godine) organizovali promociju dokumentarnog filma „Nana Fata – bosanska heroina“. Autor filma je Enes Hotić u produkciji ExitMedia, a film je snimljen u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija.

Mala sala Gradačačkog sajma bila je tijesna da primi sve zainteresovane posjetioce koji su željeli da pogledaju dokumentarni film  o, kako je rečeno, herojskoj borbi nane Fate Orlović protiv nepravde i zuluma koji sprovode vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nad njom i povratnicima.

Ono što se otrgne od zaborava daje nam mogućnost da se i naša omladina upozna sa ovim događajima, rekao je Asim Smajlović predstavnik Saveza bošnjačkin NVO.

Autor filma Enes Hotić je istakako kako nas nana Fata Orlović uči hrabrosti, principima, saburu.

Moramo jasno da kažemo da se u Bosni i Hercegovini desio genocid i da su te mračne sile još uvijek žive, koje rezultiraju aparthejdom nad bošnjačkim povratnicima. Zbog svega proživljenog nana Fata je veliki čovjek i bosanska heroina, rekao je Hotić.

Promociji filma prisustvovala je i Hurija Karić, kćerka bosanske heroine iz Konjević Polja koja se bori da se bespravno izgrađena pravoslavna crkva izmjesti iz njene avlije.

Prije projekcije filma prisutnima se obratio Nusret ef. Kujraković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, a hor Mreže mladih MIZ Gradačac izveo je ilahiju “Šehidi”. 

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube