Najnovije vijesti

Održana promocija knjige “Na krilima sabura” autorice Fikrete Karić

25/02/2019 | objavio Radio Gradačac
Održana promocija knjige “Na krilima sabura” autorice Fikrete Karić
KULTURA

U organizaciji Udruženja “Žene Gradačca” u petak, 22. februara, upriličena je promocija knjige “Na krilima sabura” autorice Fikrete Karić iz Gračanice. Kako se moglo čuti u najavi događaja, ovo je jedna od programskih aktivnosti ovog udruženja, inače poznatog po ženskom vokalnom ansamblu i njegovanju horskog pjevanja.

Bilo je ovo ugodno druženje sa Fikretom Karić, djevojkom koja od djetinjstva boluje od cerebralne paralize i kojoj iskušenje života u invalidskim kolicima nije ugušilo iskru volje za životom. Ona je svoju bolest iskoristila kao inspiraciju i dodatnu motivaciju da pokaže kako i osoba s posebnim potrebama može biti uspješna u onome što radi.

Punu podršku Fikreti pružile su članice Udruženja “Žene Gradačca” čitajući neke od 99 motivacijskih priča sa karakteristikama proze i poezije ukoričenih u njenoj šestoj knjizi “Na krilima sabura”.

Dio atmosfere sa promocije možete pogledati u priloženoj foto-video galeriji.


Iz recenzije

– Književno djelo ili uputa za život nazvana: “Na krilima sabura”, jedno je od onih djela koja tokom čitanja kradu od svakodnevnice, čine te boljim čovjekom i motivišu, a svoj govor autorica je pojednostavila tako da štivo bude jednostavno i lako razumljivo za sve čitatelje. Vrlo vješto i mudro književnica nas uvodi u priču o cvjetiću, pužu i leptiru. Oni koji poznaju autoricu neće ostati indiferentni nad kazivanjem ovih likova, jer u svakome od njih autorica je duboko satkala i subjektivističke stavove. Puž odvažno nosi epolete mudrosti, smirenosti, racionalnosti, inteligencije… Crvenog cvjetića odlikuje nevinost, unikatnost, vjera, dobrota… Leptirić na svojim prelijepim krilima nosi breme zaljubljenosti, iskrenosti, čežnje… I kada napravimo spoj ovih likova olako možemo vidjeti neke od karakteristika koje oslikavaju autoricu, napisao je, između ostalog, u recenziji knjige profesor i književnik Isa Balkan.


 


Biografija

Fikreta Karić rođena je 4. marta 1989. godine u Doboju. Osnovnu školu završila je u Sladnoj – Srebrenik i nije mogla odmah nastaviti dalje školovanje, tako da u septembru 2017. godine upisuje vanredno ekonomsku školu, smijer poslovno – pravni tehničar u P.U. Centaru za obrazovanje odrasli Gračanica.

Do sada je objavila pet knjiga: “Moji snovi” (2008.), “Stihovi moje duše” (2010.), “Djevojka sa bisernom suzom” (2012.), “Ornament ljubavi” (2014.) i “Majka” ( 2016.). Promocije pomenutih knjiga održane su širom Bosne i Hercegovine, a i inozemstva . Između ostalog, bila je rado viđena gošća u Švicarskoj, Italiji, Zagrebu, Novom Pazaru, Tutinu … Uz promocije knjiga održala je i nekoliko motivacijskih predavanja. Fikreta je također dobitnica povelje grada Srebrenika za doprinos književnosti. U slobodno vrijeme se prijavljuje na razne literalne konkurse iz kojih je do sada osvojila mnoge diplome i priznanja. Između ostalog, uradila je recenzije za nekoliko književnih djela i završila kurs talijanskog jezika. Izuzetna joj je čast što je sa svojim radom uzela učešće na Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji održanoj 2015. godine u Tuzli. Nastavila je živjeti kao književnica i baviti se izdavaštvom. Fikreta i danas živi u Vranovićima, općina Gračanica. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja planira upisati fakultet. Iako ima cerebralnu paralizu, malo su joj 24 h da uradi sve sto želi. Veliku zahvalnost za sve što je do sada uradila i postigla duguje svojoj majci i rahmetli prijateljici Medini Jusić, koja je bila urednica prva tri njena pomenuta izdanja. Njena šesta knjiga nosi naslov: “Na krilima sabura.”


Radio Gradačac / Foto-video: Udruženje “Žene Gradačca”

Comments are closed.

YouTube