Najnovije vijesti

Održana radionica za mlade “Eko kutak”

31/07/2019 | objavio Radio Gradačac
Održana radionica za mlade “Eko kutak”
GRADAČAC

Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić-Jojić su pokrenuli lokalnu građansku inicijativu u Gradačcu pod nazivom “Eko kutak”, koja je dio obuke “Uči, misli i djeluj” organiziranoj od strane Instituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu. Kao jedna od aktivnosti projekta bila je dvodnevna radionica koja se održala u periodu 29-30.07.2019. u prostorijama Društvenog centra u Vidi 1 na Popovači.

Teme radionica su bile društveni angažman u lokalnoj zajednici, te ekologija i recikliranje. Radionicu na temu društvenog angažmana su vodili koordinatori projekata Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić–Jojić, a o ekologiji i recikliranju učesnicima je nešto više rekla dipl. prof. biologije Emina Džidić.

Ovom inicijativom prvenstveno želimo da iskoristimo potencijale koji su zanemareni i nedovoljno iskorišteni u našoj lokalnoj zajednici. Pored toga cilj nam je i da mladima podignemo svijest o važnosti ekologije, recikliranja i očuvanja okoliša. Jezero Hazna ima dosta potencijala i prostora koji bi se mogao urediti.Upravo iz tog razloga uređenjem jezera Hazna i pravljenjem “Eko kutka” želimo mladima da obezbjedimo prostor u kojem će moći kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme. Time ćemo doprijeniti i boljem iskorištavanju resursa. Povećati ćemo učešće građana i mladih u uređenju svoje lokalne zajednice, te ćemo povećati turizam i posjećenost jezera Hazna, ističu koordionatori projekta.

Također želimo da rekonstruiramo i obnovimo ljulju u gradskom parku jer narušava vizuelni izgled samog parka, ali i što je još važnije predstavlja opasnost za djecu s obzirom na njenu konstrukciju koja je u lošem stanju i lance koji su pokidani, kažu Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić–Jojić.

Radionica je bila nešto novo i izazovno za mlade. Osim što su stekli nova iskustva, učesnici su na radionicama prebrodili i neke strahove.

Za nekoga ko ima strah od komuniciranja s ljudima i prezentiranja pred velikom grupom ovo je bio veliki korak koji mi je otvorio nova vrata na način da mi je pružio priliku da se toga napokon  oslobodim. Radionice su bile super, teme o kojima smo razgovarali su bitne za čitavo čovječanstvo, a organizacija je bila besprijekorna, kaže Ismar Ajkunić (15).

Naravno, nova poznanstva su neizostavna.  

Dolazeći na radionice, primijetila sam da svi mi bez obzira na naše godište, dijelimo slična mišljenja I uvažavamo ih. Pored toga što sam saznala dosta novih stvari I došla do još boljih ideja za očuvanje okoline, upoznala sam I dosta veoma zanimljivih I dragih osoba. Također sam kroz ove radionice uspjela donekle pobijediti strah od pričanja pred velikom grupom ljudi, što mi je ponekad predstavljalo problem, kaže Ajla Ademović(16).

Član projektnog tima, Vedran Mujić (18), kaže da je nakon održane radionice bogatiji za mnogo predivnih iskustava.

Zaista je lijepo vidjeti da se dešavaju tako pozitivne stvari i u našem gradu. Drago mi je što sam dio ove price, ističe Vedran Mujić.

Inicijativu implementira Udruženje KULT Gradačac uz podršku Insitituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Kraljevine Švedske.

 – Pozivamo mlade u Gradačcu da se uključe u ostale aktivnosti kako bi podržali inicijativu “Eko kutak” i učinili mali korak ka velikoj promjeni, naglašavaju koordinatori projekta Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić–Jojić.

Sve aktivnosti i obavijesti vezane za inicijativu možete pratiti putem Facebook profila koordinatora:  https://www.facebook.com/nerma.dzaferovic i https://www.facebook.com/mirza.mujdzic.3 ili im pisati na e-mail: nermadzaferovic11@gmail.com i jojic15mujdzic@gmail.com

Radio Gradačac / Nerma Džaferović

Comments are closed.

YouTube