Najnovije vijesti

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana nezavisnosti BiH

29/02/2020 | objavio Radio Gradačac
Održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana nezavisnosti BiH
GRADAČAC

Gradačac okićen državnim zastavama dočekuje Dan nezavisnosti BiH. Obilježavanje je prigodnim svečanostima započelo u osnovnim i srednjim školama, te nastavljeno programom koji je organizovala gradska uprava. Sa svečane sjednice Gradskog vijeća upućene su čestitke svim građanima Bosne i Hercegovine.

Polaganjem cvijeća na centralna spomen-obilježja Odbrambeno-oslobodilačkog i Narodnooslobodilačkog rata u Gradačcu je započelo obilježavanje Dana nezavisnosti BiH.

Prvi mart zauzima posebno mjesto u historiji naše domovine, a sa poštovanjem građani se sjećaju branilaca slobodne i nezavisne BiH.
Gradačac je odigrao značajnu ulogu u izgradnji naše domovine i svi građani mogu biti ponosni na vlastiti doprinos, poručeno je sa svečane sjednice Gradskog vijeća.

Predsjedavjući Gradskog vijeća Gradačac Husein Kujraković otvorio je Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Gradačac i u ime vijećnika i u svoje lično ime uputio iskrene čestitke povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je istakao da 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine u proteklom periodu građena je kroz niz političkih, ali nažalost i kroz vojna dešavanja. U tom periodu naš grad Gradačac odigrao je značajnu ulogu u izgradnji današnje Bosne i Hercegovine i možemo biti ponosni na svoj doprinos u stvaranju suverene i demokratske BiH. Treba naglasiti da je taj doprinos bio veoma častan i na dostojanstven način. Također je bitno istaći da i po okončanju krvavog rata građani Gradačca baštine kulturu suživota, vjerske i nacionalne tolerancije i međusobnog razumjevanja. Ovakve manifestacije trebaju da imaju poruku mladima generacijama da ono što je iza nas moramo cijeniti i poštovati, a istovremeno radi budućih generacija trebamo graditi razumjevanje i suživot. Gradonačelnik je svim prisutnima i građanima grada Gradačca čestitao 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Referat o historijskim činjenicama postizanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine i značaju referenduma koji je održan 29.02. i 01.03.1992. godine pročitao je Selmir Idrizović, profesor historije i član Udruženja SEHARA Gradačac. Dan nezavisnosti je simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja, predstavlja našu obavezu prema prošlosti, ali i budućnosti, rekao je Idrizović.

Ponos zbog praznika jedine nam domovine svojim izvedbama jučer su pokazali i članovi orkestra Osnovne muzičke škole, hor Žene Gradačca i Ženski vokalni ansambl KUD-a Gradačac.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube