Najnovije vijesti

Održana Svečana sjednica OV Gradačac povodom Dana nezavisnosti BiH

01/03/2019 | objavio Radio Gradačac
Održana Svečana sjednica OV Gradačac povodom Dana nezavisnosti BiH
GRADAČAC

 

U Gradačcu je jučer polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama  Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine i poginulim borcima NOR-a 1941.–1945. godine započelo obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća (OV) Gradačac na kojoj je još jednom potvrđen kontinuitet državnosti i opstojnosti države Bosne i Hercegovine.

Čestitke stanovnicima općine Gradačac i građanima Bosne i Hercegovine uputili su općinski načelnik Edis Dervišagić i predsjedavajući OV Gradačac Enir Šakić.

Predjedavajući OV Gradačac posebno je naglasio značaj izlaska ne referendum 29. februara i 1.marta 1992. godine kada su se građani Bosne i Hercegovine opredjelili za suverenu, demokratsku i nezavisnu državu.

Upućujući čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, općinski načelnik je istakao da ne smijemo zaboraviti žrtve koje su date za našu jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i da samo cijelovita Bosna i Hercegovina država ravnopravnih naroda može biti država po mjeri svih nas. Izrazio je nadu da ćemo sljedeće godine obilježavanje 1. marta dočekati u još boljim i povoljniji kako političkim tako i ekonomskim prilikama.

U prigodnom referatu profesor historije Selmir Idrizović je istakao kako ni 27 godina od sticanja nezavisnosti bitka za Bosnu i Hercegovinu nije završena.

Još uvijek su jake destruktivne snage, izvan i unutar nas, kojim nije interes opće dobro i blagostanje naroda. Još uvijek ima onih koji Bosnu i Hercegovinu ne smatraju niti državom, niti domovinom. Naše opredjeljenje je jasno jedinstvena, cjelovita, nezavisna, demokratska država Bosna i Hercegovina, zajednica svih njenih naroda. U tom pravcu dužni smo svaki dan djelovati, na to nas obavezuju srednjevjekovni stećci i bijeli nišani iz 21. vijeka ubijenih bosanskih šehida. Na to nas obavezuje hiljadu godišnja državnost Bosne i Hercegovine, naša sadašnjost i budućnost naše djece, zaključio je Selmir Idrizović.

U povodu ovog značajnog datuma raspisan je i literarni konkurs na temu „Moja domovina Bosna i Hercegovina“. Priznanja za najbolje literarne radove dobili su učenici: Ajna Osmić (OŠ „Ivan Goran Kovačić“, VI-b), Sara Pandžić Kruškić (OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“, VIII-3), i Almin Bajramovića (OŠ „Hasan Kikić“,  IX-b).

Članice Ženskog vokalnog ansambla KUD „Gradačac“ i učenici Paralelne osnovne muzičke škole OŠ „Dr. Safevt-beg Bašagić“, Safet Škorić i Dino Bajrektarević, su svojim nastupom uveličali Svečanu sjednici OV Gradačac i obilježavanje 1. Marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Radio Gradačac / Foto: Mirel Bijedić

 

Comments are closed.

YouTube