Najnovije vijesti

Održano 1. međunarodno takmičenje za učenike srednjih škola u ručnoj berbi kukuruza

27/09/2022 | objavio Radio Gradačac
Održano 1. međunarodno takmičenje za učenike srednjih škola u ručnoj berbi kukuruza
GRADAČAC

Danas je u Ledenicama Gornjim kod Gradačca održano 1. međunarodno takmičenje za učenike srednjih škola u ručnoj berbi kukuruza. Organizatior je JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ a učestvovalo je osam ekipa iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj ovog takmičenja je poticanje razvoja poljoprivrede, druženje učenika i razmjena saradnje sa školama.

Ovo, 1. međunarodno takmičenje za učenike srednjih škola u ručnoj berbi kukuruza na svečan način otvorio je Zijad Mahmutović, direktor MSŠ „Hasan Kikić“.

 – Zadovoljstvo je vidjeti kako se ovi mladi učenici beru kukuruz i vraćamo stare običaje koji su skoro bili sastavni dio života svih nas. Cilj ovog takmičenja je potaknuti mlade ljude za bavljenje poljoprivredom. Vidimno da je u svijetu aktuelan problem oko hrane i nadamo se da će ovi mladi ljudi shvatiti da bez obrade zemljišta i proizvodnje hrane budućnost u bilo kojem pogledu je upitna. Nadamo se da ćemo oživjeti sve naše njive i nastojati da obradimo što više zemljišta koje nije obrađeno, rekao je direktor Zijad Mahmutović.

Takmičenje je održano na oglednoj parceli koju je za ovu priliku ustupila porodica Mešanović.

U ekipi su bila po dva učenika koji su se takmičili u berbi kukuruza na oglednoj parceli. Takmičenje je trajalo 30 minuta i kukuruz se brao u mrežaste vrećice. Za pobjednika je proglešena ekipa koja je narbaral a najviše kilograma kukluruza bez komušine.

Diplomu i novčanu nagradu od 150 eura osvojila je ekipa Ekološke sekcije Gimnazije Mustafa Novalić koju vodi profesorica Duda Kozica. Malik Bilajac i Ajdin Pekarić ubrali su 157,75 kilograma kukuruza i osvojili prvo mjesto.

Drugoplasirana je ekipa Poljoprivredne škole Šabac (Srbija) u sastavu Darlibor Bolić i Veljko Šešić koji su ubrali 137,37 kg kukuruza.  Za osvojeno drugo mjesto dobili su diplomu i novčanu nagradu od 100 eura.  Njihov profesor je Dušan Majstorović.

Sa 134,71 kg ubranog kukuruza treće mjesto i novčanu nagradu od 50 eura osvojila je ekipa Poljoprivredne škole Brčko. Ekipa je bila u sastavu Marko Stanimirović i Savo Ostojić te profesor Dražen Dragin.

Predsjednik petočlanog žirija koji je nadgledao regularnost takmičenja i vaganja ubranog kukuruza bio je Ilija Maričević, profesor u MSŠ Živinice.

Bilo jeprelijepo druženje učenika iz raznih država. Takmičenje je održano u sportskom duhu. Mislim da su djeca stekla bogata iskustva ne  samo u poljoprivredi ve i druženja i upoznavanja novih ljudi. Pripadam onoj generaciji kada se kukuruz brao ručno i kada smo imali ta lijepa druženja u selu. Danas su to zamijenile mašine, ali ovakvo jedno takmičenje bi trebalo itekako održati ne samo u Gradačcu već i diljem Bosne i Hercegovine, pa i dalje, rekao je Ilija Maričević.

Na 1. međunarodnom takmičenju u ručnoj berbi kukuruza još su učestvovale ekipe Srednjoškolskog centra Šenjtjur (Slovenija), Poljoprivredne škole Futog (Srbija), Poljoprivredne škole iz Banja Luke te JU MSŠ Živinice i domaćini MSŠ „Hasan Kikiće „ Gradačac.

____________________

FOTO GALERIJA

____________________

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube