Najnovije vijesti

Održano 2. međunrodno takmičenje za srednjoškolce u ručnoj berbi kukuruza

28/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Održano 2. međunrodno takmičenje za srednjoškolce u ručnoj berbi kukuruza
GRADAČAC

Danas je u Gornjim Ledenicama kod Gradačca održano 2. međunarodno takmičenje za učenike srednjih škola u ručnoj berbi kukuruza. Organizatior je JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ a učestvovalo je sedam ekipa iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovo, 2. međunarodno takmičenje za učenike srednjih škola u ručnoj berbi kukuruza na svečan način otvorio je Jusuf Prljača, pomoćnik direktora MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac. Kako je istaknuto, cilj ovog takmičenja je poticanje razvoja poljoprivrede, druženje učenika i razmjena saradnje sa školama.

Takmičenje je održano na oglednoj parceli koju je za ovu priliku ustupila porodica Mešanović. U ekipi su bila po dva učenika koji su se takmičili u berbi kukuruza na oglednoj parceli. Takmičenje je trajalo 30 minuta i kukuruz se brao ručno u mrežaste vrećice. Za pobjednika je proglešena ekipa koja je narbarala najviše kilograma kukluruza bez komušine. I ove godine, predsjednik petočlanog žirija koji je nadgledao regularnost takmičenja i vaganja ubranog kukuruza bio je Ilija Maričević, profesor u MSŠ Živinice.

Diplomu i novčanu nagradu od 150 eura osvojila je ekipa domaćina JU MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac sa ubranih 105 kilograma kukuruza u klipu. Drugoplasirana je ekipa Poljoprivredno-medicinske škole iz Brčko Distrikta BiH sa 101, 70 kg kukuruza. Za osvojeno drugo mjesto dobili su diplomu i novčanu nagradu od 100 eura. Prošlogodišnji pobjednici, Ekološka sekcija JU Gimnazija „Mustafa Novalić“ Gradačac sa 95,60 kg ubranog kukuruza osvojili su treće mjesto i novčanu nagradu od 50 eura.

Na 2. međunarodnom takmičenju u ručnoj berbi kukuruza još su učestvovale ekipe Srednjoškolskog centra Šenjtjur (Slovenija), Poljoprivredne škole sa Domom učenika Futog (Srbija), Poljoprivredne škole Bač (Srbija) i JU MSŠ Živinice.

Konačan poredak:

  1. 1. JU MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac, 105 kg;
  2. 2. JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko Distrikt BiH, 101,70 kg;
  3. 3. JU Gimnazija “Mustafa Novalić” Gradačac, 95,60 kg;
  4. 4. Poljoprivredna škola Bač, 92,60 kg;
  5. 5. Školski centar Šentjur, 92,50 kg;
  6. 6. Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog, 90 kg;
  7. 7. JU Mješovita srednja škola Živinice, 81,30 kg.

Radio Gradačac 

Comments are closed.

YouTube