Najnovije vijesti

Održano Gradsko takmičenje u šahu učenika osnovnih škola sa područja grada Gradačca

28/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Održano Gradsko takmičenje u šahu učenika osnovnih škola sa područja grada Gradačca
GRADAČAC

U ponedjeljak, 26. oktobra, u osnovnoj školi “Hasan Kikić” u Vidi I održano je Gradsko takmičenje učenika osnovnih škola grada Gradačca u šahu u kojem su učešće uzeli učenici 6 osnovnih škola sa ukupno 45 takmičara od 4. do 9. razreda. Takmičenje je održano kao planirana aktivnost projekta “Dječiji razvoj tijela i uma kroz sport” koji je podržala Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg na području Tuzlanskog kantona provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa “Snaga lokalnog”.

U okviru ovog projekta u proteklih 5 mjeseci relizirane su radionice za učenike viših i nižih razreda „Uticaj sporta u razvoju djece osnovnoškolskog uzrasta“ u kojoj je učestvovalo 40 učenika OŠ “Hasan Kikić” i Gradsko takmičenje u stonom tenisu za učenike osnovnih škola grada Gradačca. U narednom periodu planirano je odigravanje šahovskog turnira za odrasle i Okrugli sto „Značaj šaha i historijat šaha u Gradačcu“.

U okviru  projektne aktivnosti „Gradsko takmičenje učenika osnovnih škola u šahu“ nabavljeno je 12 šahovskih garnitura i 6 šah satova. Suorganizatori takmičenja su bili Sportski savez grada Gradačca i Šahovski klub “Zmaj” Vučkovci.

Na turniru odigranom u ponedjeljak učestvovalo je 45 učenika, 37  dječaka i 8 djevojčica, a igralo se 7 kola u tri kategorije.

Nakon odigranih 7 kola poredak po kategorijama je sljedeći:

Kategorija učenici do VI razreda:

1. Sušić Vedad – 5 poena, buholc 30,5, V razred, JU OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”  Srnice Donje,

2. Sinanović Almir – 5 poena, buholc 18, VI razred, JU OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kamberi,

3. Kurbašić Džafer – 3 poena, IV razred, JU OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” Srnice  Donje.

Kategorija učenici od VII do IX razreda:

1. Avdić Benjamin – 7 poena, IX razred, JU OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” Srnice  Donje,

2. Zrnić Adnan – 6 poena, IX razred, JU OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gradačac,

3. Zulejhić Tarik – 5 poena, IX razred, JU OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gradačac.

Kategorija učenice:

1. Beširović Nejra – 7 poena, IX razred, JU OŠ “Hasan Kikić” Vida 1,

2. Jusufbašić Sara – 6 poena, VII razred, JU OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gradačac,

3. Peštalić Lamija – 4 poena, VI razred, JU OŠ “Dr. Safevt-beg Bašagić” Gradačac.

Ekipni poredak

1. JU OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” Srnice Donje,

2. JU OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gradačac,

3. JU OŠ “Hasan Kikić” Vida 1.

Zahvaljujući  projektu “Dječiji razvoj tijela i uma kroz sport” koji je podržala Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku USAID-a, afirmiše se sport među mladima i ovom projektnom aktivnošću vraća mjesto takmičenjima u šahu i doprinosi popularizaciji šaha među učenicima osnovnih škola. Realizacijom projekta stekli su se uslovi da u budućnosti kontinuirano održavamo takmičenja u šahu.

__________

Osnovnu školu “Hasan Kikić” predstavljalo je 9 učenika koji su postigli zapažene rezultate i to: Smajlović Edina – VIII razred, Beširović Nejra – IX razred, Mešanović Namik VII razred, Omerović  Adin, IX razred, Vuković Razim, IX razred, Terzić Kadir, VII razred, H. Mehmedović Enid, VIII razred, Mašić Tarik, VII razred i Omerović Benjamin VIII razred

U ženskoj konkurenciji učenica ove škole Nejra Beširović je osvojila 1.mjesto, dok je škola ekipno bila treća. Mentori učenicima su bili Dario Jurić i Mirsad Bilajac.

Zahvaljujemo se organizacionom odboru škole i šahovskom klubu “Zmaj” Vučkovci koji su se potrudili da takmičenje bude na najvišem nivou, poručili su iz OŠ “Hasan Kikić”.

#USAinBiH #USAIDBiH #localworks #snagalokalnog #USAID #FondacijaTuzlanskeZajednice

__________

Radio Gradačac / Osnovna škola “Hasan Kikić” Vida I

 

 

Comments are closed.

YouTube