Najnovije vijesti

Održano predavanje o zdravlju za žene

24/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Održano predavanje o zdravlju za žene
GRADAČAC

U organizaciji Medžlisa IZ Gradačac i Asocijacije žena MIZ Gradačac, u subotu 23. decembra, održano je predavanje za žene.  

O značaju edukacije u prevenciji zdravlja žena prisutnima u prostorijama Medžlisa IZ Gradačac govorila je u ime organizatora predavanja je Emira Kavazović, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Gradačac. Gost predavač je bila dr. Alma Šakić , spec. neurolog  i direktorica  JZU Dom zdravlja Gradačac, koja je govorila na temu: Žena i zdravlje.  

Doktorica Šakić je u svom obraćanju dala mnoštvo savjeta kako da žene preventivno djeluju u određenim situacijama kada uoče neku promjenu u pogledu svog zdravlja.

Preventivni pregledi su pregledi koji imaju za cilj rano otkrivanje bolesti i pravovremeno preduzimanje odgovarajućeg načina liječenja, istakla je dr. Alma Šakić.

Istraživanja stope oboljenja i smrtnosti kod nas i u svijetu ukazuju da su najizraženije bolesti kardiovaskularnog sistema i maligne bolesti, a odmah nakon njih dolaze oboljenja disajnih puteva i šećerna bolest.

Žene kao stub porodice najmanje razmišljaju i brinu o svom zdravlju, ne obazirući se na sitnice koje ih muče, trpeći sve dok mogu i tek onda traže pomoć. Ovo se dešava u većini slučajeva, mada ima i onih koje redovno odlaze na preglede, kao i na sistematske i to je za svaku pohvalu, istakla je direktorica Doma zdravlja Gradačac.

Nakon predavanja uslijedio je razgovor i druženje žena Asocijacije MIZ Gradačac sa dr. Almom  Šakić.  

Ovakve i slične aktivnosti Asocijacija žena MIZ Gradačac nastavit će i u narednom periodu.

Radio Gradačac / Emira Kavazović

 

Comments are closed.

YouTube