Najnovije vijesti

Olujno nevrijeme sa gradom prouzrokovalo štete u poljoprivredi

08/06/2020 | objavio Radio Gradačac
Olujno nevrijeme sa gradom prouzrokovalo štete u poljoprivredi
FOTO/VIDEO

Šire područje grada Gradačca jučer je pogođeno jakim olujnim nevremenom praćenim kišom i gradom. Mještani ističu da je intenzitet padavina bio izuzetno jak. Grad sa kišnim bujicama u olujnom nevremenu prouzročio je značajne štete. Uništeni su poljoprivredni zasadi na otvorenom a najviše su pogođeni voćari.

Voćnjak Midhata Bristrića je uništen. Sevret Unkić i Nedžad Bristrić kažu da će štete u voćnjacima biti prisutne i kada otpadnu oštećeni plodovi.

Edvin Taletović, direktor Poljoprivredne zadruge PMG-ViP Gradačac ističe da će se posljedice ovog nevremena odraziti na voćarsku proizvodnju u naderne dvije-tri godne, jer su osim uroda uništeni i voćni nasadi.

Iako je Gradačac u sistemu protivgradne zaštite dejstvo sa protivgradnih stanica jučer je bilo ograničeno Sa pet stanica je ispaljeno 17 protigradnih raketa. Nažalost, u periodu najintenzovnijih padavina od 18:09 do 18:27 sati bila je na snazi zabrana djelovanja zbog bezbjednosti avio-saobraćaja.

To je imalo direktan uticaj na branjeno produčje, rekao je Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“ Gradiška.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je obišao najugroženije područje. Formirane su komisija koje bi trebale procjeniti nastalu štetu kako bi se moglo proglasiti stanje prirodne nesreće.

Kako stvari stoje sasvim je izvjesno da ćemo sutra zakazati sjednicu Štaba Civilne zaštite kako bi razmotrili mogućnost poroglašenja stanja prirodne nesreće, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Prema prognozama nestabilne vremenske prilike najavljene su i za naredne dane što će dodatno ugroziti stanje poljoprivredne proizvodnje na gradačačkom području.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube