Najnovije vijesti

Općina Gradačac u projektu CEB II

18/07/2017 | objavio Radio Gradačac
Općina Gradačac u projektu CEB II
FBiH/BiH

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu s predstavnicima devet općina i tri kantona potpisao sporazume o saradnji na provođenju državnog projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB II”. Radi se o projektu čiji je cilj trajno zbrinjavanje raseljenih i osoba u stanju socijalne potrebe koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Potpisivanjem sporazuma počinju aktivnosti u okviru kojih će biti izgrađeno devet višestambenih objekata sa 227 stambenih jedinica, a rekonstruirano trinaest objekata sa 36 stambenih jedinica. Na ovaj način ukupno će biti stambeno zbrinuto 813 osoba.

Sporazumi su potpisani između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, resornih ministara Bosansko-podrinskog, Tuzlanskog i Srednjebosanskog kantona, te načelnicima i predstavnicima općina Foča FBiH, Pale FBiH, Čelić, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Sapna, Lukavac i Donji Vakuf.

Ukupua planirana sredstva za realizaciju ovih potprojekata su 18.942.912 KM, od čega sredstva kreditnog zaduženja FBiH iznose 13.039.697 KM, a doprinos općina 5.903.215 KM.

Potpisivanju ovih sporazuma u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

– Na ovaj način biće stambeno zbrinuto 813 osoba, a iza svih ovih brojeva stoje ljudi i njihove teške sudbine. Vjerujem da smo danas ušli u konačno rješavanje njihove višegodišnje neizvjesnosti – kazao je federalni premijer.

Radio Gradačac/Foto: Vlada FBiH

Comments are closed.

YouTube