Najnovije vijesti

Općine Gradačac i Pelagićevo pripremaju projekat građenja povjerenja u saradnji sa Vijećem Evrope

03/04/2019 | objavio Radio Gradačac
Općine Gradačac i Pelagićevo pripremaju projekat građenja povjerenja u saradnji sa Vijećem Evrope
FBiH/BiH

Općine Gradačac i Pelagićevo uskoro će realizovati zajednički projekat građenja povjerenja u saradnji sa Vijećem Evrope. Zaključak je to današnjeg sastanka općinskih načelnika Edisa Dervišagića i Sime Stakića sa Anom Kapelo (Anna Capello), šefom Odela za saradnju Direkcije za politička pitanja Vijeća Evrope.

Radi se o realizaciji projakta međuopćinske saradnje prijeratnih lokalnih zajednica podjeljenih entitetskom linijom koji se realizuje već dvije godine u Bosni i Hercegovini. Na početku je u program građenja povjeranja bilo uključeno 16 općina i proširio se na 21 općinu, a u drugoj fazi očekuje se da će učešće uzeti ukupno 30 lokalnih zajednica iz oba bosnakohercegovačka entiteta.

Kako je istaknuto, lokalne zajednice donose odluku o uključivanju u projekat i zajednički predlažu aktivnosti koje bi bile na dobrobit građana sa obje stane entitetske linije. Vrijednost sredstava koje obezbjeđuje Vijeće Evrope određuje se u zavisnosti od broja uključenih općina u ovaj program zajedničke saradnje i kreće se od 5.000 do 10.000 eura po projektu.

Načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić i njegov kolega iz Pelagićeva Simo Stakić nisu krili zadovoljstvo što će imati priliku da unaprijede dosadašnju uspješnu saradnju i da kroz edukaciju kadrova učestvuju u kreiranju i realizaciji budućih projekata.

Naredni korak je da lokalne uprave Gradačca i Pelagićeva do kraja aprila pripreme i usaglase zajednički prijedlog projekta. Sredinom mjeseca maja bi se održala edukacija kadrova za pripremu projekata koji bi trebali biti prezentovani do početka juna. Implementacija zajedničkog projekta bi trebala biti realizovana do kraja kalendarske godine.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube