Najnovije vijesti

Opera “Zmaj od Bosne” o našem Husein-kapetanu Gradaščeviću

03/03/2017 | objavio Radio Gradačac
Opera “Zmaj od Bosne” o našem Husein-kapetanu Gradaščeviću
Promocije

Nakon praizvedbe i tri reprize u Narodnom pozorištu Sarajevo opera „Zmaj od Bosne“ posvećena Husein-kapetanu Gradaščeviću bit će izvedena 13. marta u Tuzli. Opera “Zmaj od Bosne” je rađena prema libretu Nijaza Alispahića, kompoziciji Asima Horozića i u režiji Ozrena Prohića. U izvođenju opere učestvuju veliki Hor Opere Narodnog pozorišta, Balet Narodnog pozorišta, glumci i Sarajevska filharmonija.

Libreto za ovu nacionalnu operu je nedavno prezentovan i u Gradačcu.

Nijaz Alispahić, pisac i dramaturg,  koji je sedam godina živio i radio u Gradačcu kao gimnazijski profesor autor je libreta za operu „Zmaj od Bosne“ koja govori o Pokretu za autonomiju Bosne i životu i djelu Husein-bega Gradaščevića.

Obraćajući se prije sedam dana (24.02.2017.) publici u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ općinsko društvo Gradačac, ovaj kulturni radnik i autor libreta za još dvije bosanskohercegovečke opere („Hasanaginica“ i „Aska i vuk“) izrazio je zadovoljstvo što se nalazi u gradu za koji ga vežu lijepe uspomene.

Veselim se što sam ovdje, jer za ovaj grad sam vezan na čudesan način. A da vam kažem jednu glavnu rečenicu za Gradačac, mene i moju porodicu. Sedam najljepših godina proveo sam sa svojom  porodicom ovom gradu, rekao je Alispahić.

Značajnu ulogu imao je u pripremi i organizaciji kulturnih događaja. Naime, grupa građana 1973. godine osmislila je književnu manifestaciju „Kikićevi susreti“, kojoj je Nijaz Alispahić bio prvi predsjednik Izvršnog odbora, a rahmteli prof. dr. Mustafa Imamović predsjednik Organizacionog odbora. Njegov stvaralački rad u Gradačcu nije ostao nezepažen i prelaskom u Narodno pozorište u Tuzli Alispahić postaje važan dio bosanskohercegovačke kulturne zbilje.

Otkud Nijaza Alispahić kao pisac teksta koji se pjeva dva sata? Odgovor na to pitanje dao je magazinu Stav, a u intervjuu Divanu napomenuo da je književno rođen u Gradačcu.

U to vrijeme počelo je moje interesiranje za u narodu omiljenog Husein-kapetana Gradaščevića u predanju poznatijeg kao Zmaj od Bosne. Zahvaljujući poznanstvu s Begom Gradaščevićem i rahmetli Mustafom Ćemanom koji su učinili mnogo u prikupljanju građe o Husein-kapetanu čime se moja spoznaja o ovom bosanskom vitezu formirala i širila. Kasnije će se pojaviti istraživači koji su svojim studijama i knjigama tu moju viziju obogatili. Kad sam se vratio u Tuzlu 1978. godine profesionalno sam stupio u angažman sa Narodnim pozorištem Tuzla kao dramski pisac, obznanio sam se upravo dramom „Zmaj od Bosne“ koja je praizvedena 1986. godine u režiji rahmetli Sulejmana Kupusovića. Drama je imala veliki uspjeh i preko 100 izvođenja, ali su mene tada etiketirali kao pisca koji njeguje zeleni repertoar.

I opera „Zmaj od Bosne“ koja je napisana prije 11 godina, za koju sam pravio pet verzija libreta, konačno je izvedena uz razna zatezanja. Neki tamni konji Branka Ćopića i Zije Dizdarevića u predgovoru „Bašta šljezove boje“ su galopirali i ovih desetak godina. I, ipak, pobjeda je bila naša. Prije dva i po mjeseca, 15. decembra 2016. godine, izvedena je u Sarajevu na valičanstven način opera „Zmaj od Bosne“ i odigrane su tri reprize. U Tuzli je 13. marta, i vjerovatno će imati uspješan scenski život kao i prva bošnjačka opera „Hasanaginica“ za koju smo pisali Asim Horozić muziku i ja libreto. U međuvremenu, Asim kao kompozitor i ja kao libretist smo napisali operu za djecu i mlade, to je „Aska i vuk“ po motivima čuvene priče Ive Andrića. No, ovdje mi je želja da vas upoznam sa operom „Zmaj od Bosne“. To je velika igranka, skupa igranka i pregovaramo da dođemo u Gradačac i da operu izvedemo pred konakom „Zmaja od Bosne“. Nadamo se da ćemo uspjeti u tome jer su i drugi zainteresirani da se ta opera prikaže, rekao je Nijaz Alispahić nakon čega je pročitao sadržaj opere.

AUDIO Nijaz Alispahić

 

Bosanska oporuka za sva vremena, završni prizor u kojem su na sceni svi učesnici opere „Zmaj od Bosne“ posebno je izazvala pažnju gradačačke publike.

AUDIO Nijaz Alispahić

 

Zanimljivo je da su autori do sada u BiH uradili šest opera, od kojih Nijaz Alispahić i Asim Horozić tri.

Opera „Zmaj od Bosne“ je nacionalna opera i postavljena je kao priča koja sve odslikava ono što se danas događa. Aktuelna je. Ima i napada, ali to mi je najmanje važno. Pisana je u stihovima, a Asim Horozić je to sjajno iskomponovao. I on je veliki kompozitor koji je izvođen u drugim zamljama. Čak i u Dejtonu izvedena je njegova „Kapija“ o stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine. Da je samo to uradio bio bi slavan, al’ mi smo to što jesmo, poručio je Alispahić.

Zlatko Duraković, profesor u Paralelnoj muzičkoj osnovnoj školi O.Š. „Dr. Safvet-beg Bašagić“ u Gradačcu, svirajući na klaviru unio je dah ozbiljne muzike u ovaj događaj i tako napravio uvertiru u promociju libreta opere „Zmaj od Bosne“.

 

Radio Gradačac

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole Radija Gradačac.

Comments are closed.

YouTube