Najnovije vijesti

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ četvrta „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu

06/03/2019 | objavio Radio Gradačac
OŠ „Ivan Goran Kovačić“ četvrta „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu
GRADAČAC

 

Danas je u Gradačcu održana prigodna svečanost povodom otvaranja obnovljene energetski efikasne Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”. To je četvrta „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu. Svečanu vrpcu su presjekli Husein Topčagić ministar unutrašnjih poslova u Vladi TK, Damir Mirković zamjenik župana Brodsko-posavske županije i Edis Dervišagić načelnik općine Gradačac.

Ovom prilikom istaknuto je kako su na objektu škole izvođeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske efikasnosti.

Ukupna vrijednost radova je 84.744,49 eura i u proteklom periodu postavljena je termoizolacija na vanjske zidove objekta, nova vanjska stolarija, novi toplovodni kotao na pelet te termoizolacija na tavanu škole i fiskulturne dvorane, rekao je Adi Tanović, projekt menadžer Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla.

Realizacijom ovog projekta postignute su značajne uštede i omogućeni bolji uslovi za izvođenje nastavnih i drugih aktivnosti u školi.

Sada je takav ugođaj u školi da su naši učenici i za vrijeme najveće zime mogu komotno pratiti nastavu. Mi u našoj kotlovnici imamo grijanje na pelet i ove zime su se pokazale prve uštede energije kojima smo prezadovoljni. Finansijske uštede su 18.722 KM godišnje, a uz to smo smanjili emisije ugljen-dioksida u zrak za 182 tone godišnje. Mi smo prije bili veliki zagađivač, a sada smo poželjni i energetski efikasni u našem gradu, kazala je za Radio Gradačac direktorica škole Jasmina Ćatić.

Čestitke učenicima i osoblju škole uputili su ministar za obrazovanje i nauku TK Zlatan Muratović, Damir Mirković zamjenik župana Brodsko-posavske županije i Edis Dervišagić načelnik općine Gradačac.

Ova škola pamtila je i teške, tužne i lijepe događaje. A ovaj današnji je jedan od najznačajnijih u novijoj povijesti ove škole. Zahvaljujem se Vladi TK što je dio sredstava iz programa prekogranične saradnje usmjerila u sanaciju i energetsko utopljavanje ove škole. I, vjerujem da će te aktivnosti kao i ono što je urađeno na uređenju dvorišta i sportskog poligona doprinijeti da nastavnici i učenici imaju bolje i kvalitetnije uslove za rad. A prelazak na novi način gijanja će značajno doprinijeti životu svih stanovnika u ovom urbanom dijelu gradskog područja, rekao je općinski načelnik.

Ministar Muratović je istakao da je Vlada TK u obnavljanje O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ i izgradnju područne škole na Požarikama izdvojila preko 700.000 KM.

Energetska obnova škole realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Ovaj projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona, a implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, Udruženje „Zelena akcija“ iz Zagreba i Brodskog ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda. 

Nakon svečanog presjecanja vrpce i otvaranja obnovljene energetski efikasne škole održana je prezentacija na temu „Efekti i potencijali energetske efikasnosti u javnom sektoru“. Istaknuto je da je projekat „Pametne škole“ obuhvatio šest škola na području Tuzlanskog kantona što se pokazalo veoma dobrom praksom prekogranične saradnje i već je upućen zahtjev za učešće za nastavak programa energetske efikasnosti „Pametne škole 2“ za 18 škola.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube