Najnovije vijesti

Osnovano Udruženje mladih „Futura“

14/09/2020 | objavio Radio Gradačac
Osnovano Udruženje mladih „Futura“
GRADAČAC

U Mediđi Donjoj je u četvrtak, 10. novembra grupa mladih većinom visokoobrazovanih entuzijasta osnovala Udruženje mladih „Futura“. Na Osnivačkoj skupštini izrazili su spremnost kreirati novu priču i sprovoditi razne akcije i projekte na nivou lokalne zajednice, našeg grada i Bosne i Hercegovine.

Kako je u razgovoru za Radio Gradačac rekao predsjednik Udruženja, Munever Mešić, ciljevi i djelatnosti na koje žele biti fokusirani su kulturni sadržaji, sportski događaji, humanitarne akcije, razvoj turizma i promocija održivog razvoja.

Munever Mešić od kulturnih sadržaja izdvaja učestvovanje u organizaciji bajramskog i kulturnog programa, ogranizovanje predstava, razne izložbe, književni susreti. Neizostavni su i sportski događaji kao što je organizovanje biciklističkih utrka, turnira u stonom tenisu, fudbalskih turnira, razna dešavanja i atrakcije u oblasti sporta. Pomoć i podrška zdravstveno-socijlano ugroženim osobama je jedan od ciljeva humanitarne akcije ovog udruženja.

Gradačac ima brojne turističke motive a jedan od ciljeva je i druženja na obroncima planine Trebave uz kulinarski i kulturni sadržaj, planinarski pohodi, kampovanje. Kako bi se održala promocija održivog razvoja, između ostalog, neophodna je zaštita okoliša i prirodnih resursa kroz angažman pošumljavanja i čišćenja loklanih zajednica, kako ne bismo ugrožavali budućnost nadolazećih generacija a kroz aktivnu saradnju sa predstavnicima vlasti i preduzećima.

Danas su mladi ljudi ključni dio populacije koji može i treba voditi proces demokratizacije društva u Bosni i Hercegovini i regiji. Oni imaju najbolje pretpostavke i razloge da poboljšavaju stanje u kojem se nalaze. Da bi to bilo moguće, neophodna su im afirmativna zakonska rješenja, strateško opredjeljenje politike i društva, te strukture i kapaciteti koji će stajati na raspolaganju za njihovo djelovanje. Kratko rečeno, važna je opredijeljenost donosilaca odluka za uspješnu i održivu politiku prema mladima, saopćeno je iz novoosnovanog Udruženja mladih „Futura“ Mediđa Donja – Gradačac.

Iz Future pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže, a dodatne informacije moguće je pronaći na njihovom profilu na društvenoj mreži Facebook.

Radio Gradačac / Udruženje mladih “Futura”

Comments are closed.

YouTube