Najnovije vijesti

Osnovci iz Srnica Donjih pobijedili na četvrtom Takmičenju iz programiranja na micro:bit uređajima

08/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Osnovci iz Srnica Donjih pobijedili na četvrtom Takmičenju iz programiranja na micro:bit uređajima
FBiH/BiH

Na četvrtom po redu Takmičenju iz programiranja na micro:bit uređajima pobjedu je odnio tim OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ iz Srnica Donjih. Takmičenje je organizovano u sklopu programa „Škole za 21. vijek“ koji u Bosni i Hercegovini implementira BritishCouncil u saradnji sa Ministarstvima obrazovanja, a program finansira Vlada Velike Britanije. Takmičenje se održalo u online formatu kako bi se zaštitili svi učesnici u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Pobjednički projekat zove se„Pametni solarni paneli, a napravili su ga učenici Dino Zukić i Kenan Avdić, pod mentorstvom nastavnika Miralema Bajrića. Cilj projekta je energetska efikasnost, očuvanje okoliša kao i osvetljenje okoliša kroz solarnu energiju. Osnovna škola „Mejdan“ iz Tuzle osvojila je drugo mjesto dok je osnovna škola „Sjenjak“, takođe iz Tuzle, osvojila treće mjesto.

U posljednjem krugu selekcije našlo se 10 osnovnih škola iz Tuzlanskog kantona i Republike Srpske. Učenici i njihovi mentori, bili su pozvani da naprave projekat kojim bi riješili neki od problema koje su uočili u svom okruženju i da ga u digitalnom formatu pošalju kako bi mogli biti ocijenjeni. Kako bi se sačinio uspješan takmičarski projekat potrebno je bilo upotrijebiti ne samo vještine programiranja, već i vještine rješavanja problema i kritičkog razmišljanja. Također, učenici su slali video prezentaciju svojih projekata, te su se mogle sagledati i njihove prezentacijske vještine.


O programu Škole za 21. vijek

Škole za 21. vijek je ambiciozni trogodišnji obrazovni program vrijedan 10 miliona funti koji je osmislila i sprovodi organizacija BritishCouncil na teritoriji Zapadnog Balkana, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj programa, koji se realizuje u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica, je da milion učenika uzrasta 10-15 godina stekne vještine kritičkog mišljenja i rješavanja problema. Pored toga, djeca će usvojiti i praktične vještine programiranja i imati priliku za usavršavanje svojih veština kroz programiranje fizičkih uređaja (eng. physicalcomputing).


Ambasador Velike Britanije MattField čestitao je svim učesnicima i istakao da su u svojim projektima uparili maštu sa znanjem i digitalnim vještinama, upotrijebili nove vještine da pretvore svoje ideje u nešto novo i fascinantno, istovremeno nudeći rješenje na neki od problema iz svog okruženja. Ambasador Field je dodao: „Nije toliko važno šta će biti vaše buduće zanimanje, mogli biste postati IT stručnjak, ali takođe biste mogli biti osoba koja radi u poljoprivrednoj ili kreativnoj industriji, ali zasigurno ćete moći da koristite vještine koje stičete kroz naš program. Uvijek će svijetu biti potrebni ljudi koji znaju da riješe probleme i koji kritički razmišljaju.“

Sve učesnike takmičenja pozdravila je i Natalija Trivić, ministricaprosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. Ona je istakla da je iskreno raduje da su učenici pokazali visok nivo spremnosti da stečene nove vještine i znanja iskažu kroz inovativne ideje i njihove radove. Također, podvukla je da se rezultati programa „Škole za 21. vijek“ već vide jer su prošlogodišnji pobjednici regionalnog takmičenja upravo iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Ugljevika.


Pogledajte video prezentaciju pobjedničkog projekta

Radio Gradačac / Hocu.ba

Comments are closed.

YouTube