Najnovije vijesti

Otkaze je potpisalo 90 posto ljekara Doma zdravlja Gradačac

19/06/2018 | objavio Radio Gradačac
Otkaze je potpisalo 90 posto ljekara Doma zdravlja Gradačac
Tuzlanski kanton

Od danas je u zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona počelo individualno podnošenje otkaza članova Sindikata doktora medicine i stomatologije TK koji su nezadovoljni svojim ali i statusom javnog zdravstva. Ovim štrajk ljekara, koji je ušao u treću sedmicu, dobija jednu sasvim novu dimenziju.

Kako je za Radio Gradačac potvrdio Mirza dr. Peštalić, predsjednik sindikalne podružnice, otkaze je do sada potpisalo 90% ljekara Doma zdravlja Gradačac. Od 49 članova otkaze je potpisalo njih 44, a ono što bi se trebalo razriješiti do kraja dana jeste način potpisivanja otkaza za ljekare koji su na bolovanju ili odmoru.

Kompletne podatke očukujemo sutra, te vas o tome detaljno informišemo u našem Jutarnjem programu.

Inače, u većini zdravstvenih ustanova otkazni rok je sedam dana pa se očekuje da u tom periodu reaguje vlast jer, kako navode iz štrajkačkog odbora, cilj nije samo poboljšanje statusa ljekara već i unapređenje javnog zdravstva, odnosno želja da pacijenti ubuduće što manje idu u privatne klinike ili na liječenje u inostranstvo.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH obavijestio je javnost da će svi doktori medicine i stomatologije u ostalim dijelovima FBiH, koji su članovi Sindikata doktora (njih više od 4.000) učiniti maksimalni napor da nakon otkaza obezbijede materijalni i svaki drugi položaj ljekara, članova Sindikata, na dostojanstven način.

Podsjećamo, Članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije u TK na ovaj potez su se odlučili zbog, kako su naveli, ignorantskog odnosa od Vlade TK koja im nije dodijelila reprezentativnost, te s kojim nisu sklopili kolektivni ugovor.

Kako javlja RTV Slon Tuzla, zahtjev sa 12 potpisa, što čini jednu trećinu poslanika kako predviđa i Pravilnik o radu Skupštine TK, predat je predsjedniku ovog zakonodavnog tijela. 

Zahtjev je istovjetan, održavanje hitne sjednice Skupštine TK u vezi sa najavljenim otkazima ljekara okupljenih u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora između Vlade TK i ovog Sindikata.

Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona je, na svojoj vanrednoj sjednici, ocijenio navedeni zahtjev opravdanim, te zakazao sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera za petak, 22. juna 2018. godine, sa početkom u 9.30 sati – saopćeno je iz Skupštine TK.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube