Najnovije vijesti

Otkriveno spomen obilježje ubijenoj djeci grada Gradačca od `92. do `95.

23/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Otkriveno spomen obilježje ubijenoj djeci grada Gradačca od `92. do `95.
Boračka udruženja

U sjećanje na 23. decembar 1994. godine i pogibiju četvero gradačačkih srednjoškolaca u agresorskom granatiranju održana je skromna i dostojanstvena ceremonija otkrivanje novoizgrađenog spomen obilježja ubijenoj djeci Gradačca u periodu od ‘92.-‘95. Sa ceremonije je upućena inicijativa obrazovnim ustanovama i lokalnim vlastima za snažniji angažman na očuvanju kulture sjećanja i uspomene na nedužne.

U Gradačcu je danas otkriveno spomen obilježje ubijenoj mladosti u periodu od 1992. – 95. godine. Sa emotivne ceremonije u centru grada poručeno je kako nedužnih 35-ero djevojčica i dječaka stradalih u skoro četiri ratne godine predstavljaju najtežu žrtvu. Najmlađa od njih Zlata Mehić imala je tek 6 mjeseci.

Kako bi se očuvala uspomenu na djecu koja su nepravedno i surovo zaustavljena na početku svojih života istaknuta je potreba da se generacijama današnjih učenika prenosi istina o onome što se ovdje dešavalo.

Spomenik je otkriven na 27. godišnjicu stradanja četvero srednoškolaca i treba da bude podsjećanje svima koliko je sloboda koju danas uživamo skupo plaćena. Istovremeno je i nada i opomena kako se nešto slično nikome nebi ponovilo.

Djeci Gradačca koja nisu stigla da odrastu danas su se poklonile zvanične delegacije. Simbol njihove nevinosti su i bijele ruže koje su položili učenici srednje škole Hasan Kikić.

_______________________________________________________________

TV PRILOG RADIO GRADAČAC

U prilogu govore:

Muamera Bristrić, predstavnica porodica ubijene mladosti Gradačca,

Jakub Džinić, predsjednik Saveza boračkih organizacija Grada Gradačac,

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

 

__________________________________________________________________________

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube