Najnovije vijesti

Otvoren 1. međunarodni sajam pčelarstva “Gradačac 2018.”

30/08/2018 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 1. međunarodni sajam pčelarstva “Gradačac 2018.”
Biznis

U okviru 45. Sajma šljive otvoren je Prvi međunarodni sajam pčelarstva „Gradačac 2018.“ čiji je organizator Udruženje pčelara „Pčela“ Gradačac. Sajam pčelarstva i 1. međunarodno ocjenjivanje kvalitete medova otvorenim je proglasio općinski načelnik Edis Dervišagić.

On je istakao značaj jedne ovakve manifestacije za privredni i turistički razvoj Gradačca, napominjući da pčelarstvo među stanovništvom ima dugu tradiciju.

Ovaj kraj je poznat po tome što imamo dobru pčelinju ispašu i to privlači brojne pčelare iz drugih mjesta pa je ovaj sajam idealno mjesto za promociju pčelarstva i razmjenu iskustava, naglasio je načelnik Edis Dervišagić.

Mirsad Glugić, ministar turizma, trgovine i saobraćaja Tuzlanskog kantona, je zajedno sa Dervišagićem presjekao svečanu vrpcu i otvorio za posjetioce sajamski izložbeni salon.

Vlada Tuzlanskog kantona je podržala ovu manifestaciju jer doprinosi promociji turizma i domaćih proizvoda. Mi ćemo i ubuduće davati podršku ovom i sličnim projektima koji imaju za cilj plasman zdravih i na tržištu traženih proizvoda, a med i pčelinji proizvodi to svakao jesu. Veoma je značajno što ovaj sajam predstavlja spoj praktičnih iskustava i nauke, rekao je ministar Mirsad Gluhić.

Danas će biti dodjijeljene medalje za kvalitet ocijenjenih medova i održano stručno savjetovanje koje gradačački pčelari organizuju u saradnji sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle. 

Biće održano 12 stručnih predavanja profesora sa Tehnološkog fakulteta iz Tuzle I Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka. Na savjetovanju će posebna pažnja biti posvećena značaju pčela u voćarstvu te pesticidima i njihovoj zakonskoj regulativi kao i teme vezane za standardizaciju u pčelarstvu i u organskoj proizvodnji, rekao je Asmir Duraković, predsjednik Udruženja „Pčela“ Gradačac.

Radio Gradačac / Služba za informisanje Gradačačkog sajma / Naslovna fotografija: arhiva

Comments are closed.

YouTube