Najnovije vijesti

Otvoren 11. sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH”

27/05/2021 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 11. sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH”
GRADAČAC

Danas je u gradskom parku na svečan način otvoren 11. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“. Uz podršku pokrovitelja ali i građana Gradačca organizator ove već sada prepoznatljive sajamske manifestacije je Savez udruženja Mreža žena Veliko srce u BiH Gradačac.

U ime domaćina  dobrodošlicu su poželjeli Almasa Huskić, predsjednica  Saveza udruženja Mreža žena Veliko srce u BiH Gradačac i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Kako je istaknuto, ovogodišnja sajamska manifestacija koja se održava u specifičnim okolnostima zbog pandemije korona virusa će biti još jedna prilika za promociju organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini.  

Na sajmu se predstavljaju domaći organski proizvođači voća i povrća, ljekobilja, meda i proizvoda na bazi meda.

Pokrovitelji Sajma su Grad Gradačac te Vladi TK – ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja kao i Turistička zajednica TK. Partner sajma je ORGANSKO TK, član Saveza udruženja organskih proizvođača FBIH.

Jadan od značajnih partnera i karika u lancu organske proizvodnje je Federalni zavod za agropedologiju Srajevo. Ova naučno-stručna ustanova kroz svoje aktivnosti podržava rad Mreže žena Veliko srce u BiH i sajam organskih proizvođača u Gradačcu. Tim povodom, ovogodišnji 11. gradačački sajam organskih proizvođača Eko-Etno BiH je otvorila Habiba Lugonjić, šef Odsjeka za monitoring zemljišta Federalnog zavoda za agropedologiju Srajevo.

O razvoju organske proizvodnje i problemima sa kojima se susreću proizvođači govorio je Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBIH. I danas je istaknuto kako Bosna i Hercegovina ima velike potencijale u pogledu organske proizvodnje, zaštite kulturno-historijskog nasljieđa i životne okoline.

Samo upornim radom udruženih organskih proizvođača možemo očekivati bolju promociju i  napredak u ovoj poljoprivrednoj djelatnosti. Naravno, neophodna je i odgovarajuća podrška svih struktura vlasti u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Tuzlanskom kantonu kako bi organski proizvođači mogli plasirati veće količine proizvoda na tržište, poručeno je sa sajma Eko-etno BiH u Gradačcu.

Podršku ovoj manifestaciji ali i razvoju organske proizvodnje dali su članovi Vlade Tuzlanskog kantona, Vahidin Smajlović ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Hamaz Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Jedan od ciljeva gradačačkog sajma organskih proizvođača je očuvanje starih zanata, starina i običaja. Koliko smo svjesni tradicije i bosansko-hercegovačke kulture se najbolje može vidjeti kroz ovakve vidove okupljanja i druženja. To su potvrdili i članovi KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac koji su se predstavili koreografijom Seoske muslimanske igre iz okoline Zenice.

Pored izložbenog dijela i ove godine na sajmu će biti održana edukativna predavanja uz svesrdnu podršku MSŠ „Hasan Kikić“ koja je učesnik ove sajamske manifestacije od njenog osnivanja. Govorit će se o certificiranju organskih proizvođača kao izvoznoj šansi te analizi tla koja je preduvjet za uspješnu organsku proizvodnju. Jedna od tema je i prezentacija organskih proizvoda u cilju razvoja turizma.

Sajam organskih proizvođača Eko-etno BiH se održava u Gradačcu u četvrtak i petak, 27. i 28. maja 2021. godine.

Radio Gradačac / Video: RTVTK

Comments are closed.

YouTube