Najnovije vijesti

Otvoren 12. sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH” (FOTO)

31/03/2022 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 12. sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH” (FOTO)
Biznis

Danas je u gradskom parku na svečan način otvoren 12. sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH” u organizaciji Saveza udruženja “Mreža žena Veliko srce u BiH”. Na sajmu učestvuju 34 izlagača među kojima su certificirani organski proizvođači iz cijele Bosne i Hercegovine.

Posjetioci danas i sutra (31.03. i 01.04.2022. godine) mogu pogledati i kupiti po sajamskim cijena razne artikle kao što su: oganski proizvodi iz asortimana voća i povrća, razne prerađevine od ljekovitog bilja, džemovi, sokovi i drugi proizvodi. Tu je i ljekobilje, med i pčelinji proizvodi te prehrambeni i drugi proizvodi rađeni na tradicionalni način kao i narodne rukotvorine.

U ime Organizacionog odbora riječi dobrodošlice uputili su Almasa Huskić, predsjednica Mreže žena i Senija Muftić-Mujkanović, sekretar Turističke zajednice Grada Gradačca.

Kako je istaknuto na svečanoj ceremoniji otvaranja, Gradačac je u ova dva dana središte promocija i razgovora o ekologiji, zaštiti prirode, organske poljoprivredne proizvodnje, ali i lokalna zajednica u kojoj se baštini tradiciju, kultura i običaji ovoga kraja. Sve s ciljem da se promovišu svi oni koji žele da našu lijepu Bosnu i Hercegovinu prezentujemo na najbolji način.

Brojne su aktivnosti koje je do sad realizovala Mreža žena Veliko srce u BiH. Veliku pomoć u pripremi ove sajamske manifestacije ali i realizaciji  ostalih programskih aktivnosti pružaju mladi ljudi. Volonteri su ti koji daju novu snagu i pomažu ovom ali i drugim udruženjima i organizacijama da našim sugrađanima i dragim gostima pružimo zanimljive sadržaje. Pokreću I sudjeluju u građanskim inicijativama. U njihovo ime danas je govorila  Emina Mehić, volonter Mreže žena Veliko srce u BiH.

O značaju i razvoju organske proizvodnje ali podršci proizvođačima hrane danas su govorili Sejad Herceg, jedan o pionira organske proizvodnje u BiH i Habiba Lugonjić, predstavnik Federalnog agropedološkog zavoda.

Istaknuto je kako organska proizvodnja ima veoma veliku ulogu u razvoju ruralnih područja. Ali i da organske proizvodnje nema bez kvalitetne pripreme i kontrole zemljišta. U tom procesu značajnu ulog imaju Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Zavod za agropedologiju Sarajevo.

Grad Gradačac davno se pozicionirao na karti sajamskih gradova i pored Međunarodnog sajma šljive/Dani šljive sve prepoznatljiviji je i sajam “Eko-etno BiH”. To je prepoznala i gradska uprava koja je i ove godine pokrovitelj sajma organskih proizvođača. Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, ovom prilikom je istakao važnost promocije domaće proizvodnje, posebno organske proizvodnje hrane koja je izuzetno zahtjevna i prolazi stroge kontrole od pripreme zemljišta do stavljanja proizvoda na tržište. 

I Vlada Tuzlanskog kanton,a preko resornih ministarstva, daje značajnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, kućnoj radinosti, promociji turističkih motiva i kultuno-historijskog naslijeđa. Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakića je rekao kako će Vlada TK nastaviti sa izdvajanjem poticajnih sredstava ali i podržati realizaciju sajamskih projekata u oblasti turizma, jer Gradačac to svakako zaslužuje.

Ovogodišnji 12. sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH”  otvorio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Emir Begić.

Meni je izuzetno drago i zadovoljstvo vidjeti da su ovdje na izložbenim prostorima uključene i pojedine škole iz Gradačca i okruženja jer se na taj način već u školama ukazuje mladima, srednjoškolcima, značaj ove vrste proizvodnje i to je ono što motiviše mlade ljude da se uključe u ovu vrstu proizvodnje, kazao je ministar Begić.

Brojna udruženja koja se bave organskom proizvodnjom, poput Mreže žena veliko srce u BiH, organizacijom dosadašnjih manifestacija pomogla su proizvođačima da izgrade svoj vlastiti brend i da se pozicioniraju na tržištu, te da postanu prepoznatljivi bh. kupcima.

Pokrovitelji ovogodišnje dvodnevne sajamske manifestacije u Gradačcu su Grad Gradačac, Vlad TK sa resornim ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te trgovine, turizma i saobraćaja kao i Turistička zajednica TK. Partneri sajma su Organsko TK i Turistička zajednica grada Gradačca. 

Radio Gradačac

 

 

Comments are closed.

YouTube