Najnovije vijesti

Otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu

25/08/2020 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu
Biznis

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je otvorio 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu. Ovogodišnja sajamska manifestacija održava se u specifičnim okolnostima. 

Zbog pandemije korona virusa reducirani su izložbeni kapaciteti na oko 2.500 m2 otvorenog i zatvorenog prostora. Na sajmu, koji će trajati četiri dana, svoje će proizvode i usluge prezentovat oko 150 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Tulumović je u svom obraćanju istakao kako gradačački Sajam šljive predstavlja oslonac privrednog razvoja u Tuzlanskom Kantonu i čestitao organizatoraima što su uspjeli u nakani da u kontrolisanim uslovima organizuju jednu ovakvu privrednu manifestaciju.

Sajmovi su bitna traka za razvoj ekonomije, posebno malih i srednjih preduzeća i zato treba pohvaliti ustrajnost organizatora da održe kontinuitet priređivanja međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive u Gradačcu. Mjesta gdje se vodi računa o autohtonom proizvodu i porijeklu hrane. Kvaliteta hrane i bioraznolikost se zadržala zahvaljujući ustrajnosti i radu poljoprivrednih proizvođača. Sve to ovom sajmu daje autentičnost. Gradačački sajam postao je simbol normalnog poslovanja i povratku privrednog razvoja koji privrednici iščekuju u ovim teškim vremenima, rekao je Denijal Tulumović, premijer Vlade Tuzlanskog kantona.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive je najstarija specijalizovana privredna manifestacija u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1969. godine pod nazivom “Dan šljive” i ovo je 25. sajam koji se održava u kontinuitetu od 1996. godine do danas.

Posjetioci će, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.

Radio Gradačac / Press GS

Comments are closed.

YouTube