Najnovije vijesti

Otvoren 7. gradačački sajam “Eko-etno BiH”

30/03/2017 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 7. gradačački sajam “Eko-etno BiH”
Manifestacije

Na svečan način otvoren je 7. gradačački sajam “Eko – etno BiH”. Na dvodnevnoj manifestaciju učestvuje 40-tak izlagača iz BiH i Hrvatske koji se predstavljaju u gradskom parku. Pokrovitelji manifestacije su Općina Gradačac i Vlada TK.

Sajam je u ime Vlade TK otvorio Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja istakavši kako je ova manifestacija uvrštena u kalendar značajnih sajamskih događaja u TK za 2017. godinu.

Bosna i Hercegovina je još uvijek načistija zemlja u Evropi. Ova vrsta proizvodnje je poželjna na tržnicama i stolovima u EU. Ovi proizvođači se bore samostalno jer postoje zakonske prepreka na nivou države kako bi se njihovi proizvodi mogli izvoziti u Evropu. Zato će kantonalna resorna ministarstva pripremiti zaključak koji će Vlade TK uputiti prema Vijeću ministara BiH, zaključak da se te prepreka što prije otklone“, rekao je ministar Gluhić.

Općinski načelnik Edis Drevišagić je rekao kako vrlo malo pažnje posvećujemo zdravoj organskoj hrani, a zapravo bi trebalo biti suprotno.

Ovaj sajam ima za cilj da skrene pažnju proizvođača, potrošača,  a tako i vlasti i onih koji donose određne odluke, u pravcu koliko je značajna proizvodnja organske hrane, ne samo u Gradačcu nego i šire“, rekao je Dervišagić.

U ime organizatora, učesnicima i posjetiocima su se zahvalile Almasa Huskić i Emina Gibić, predsjednica i koordinatorica Saveza udruženja „Mreža žena veliko srce u BiH“. Zahvalnice za podršku u radu i pomoć u organizaciji 7. sajma „Eko-etno BiH“ uručila je Vezira Džidić, predsjednica Skupštine Saveza.

Na ovogodišnjem Sajmu „Eko-etno BiH“ predstavljaju se organski proizvođači i prerađivači voća i povrća, ljekovitog i začinskog bilja, meda i pčelinjih proizvoda. Takođe, posjetioci će moći vidjeti proizvode uzgojene i prerađene na tradicionalni način, kao i izložbu ručnih radova i tradicionalnih zanata. Za učesnike sajma organizovana je edukacija na temu „Kontrola plodnosti tla“, a predavač je mr. Habiba Lugović iz Federalnog agropedološkog zavoda.

“Mreža žena – Veliko srce u BiH” je Savez nevladinih organizacija, osnovana marta 2006. godine sa sjedištem u Gradačcu. Savez se, između ostalog, zalaže za ekonomsko jačanje žene i porodice za stvaranje uslova za bolji i kvalitetniji život i rad u svim oblastima. Vrši popularizaciju i širenje svijesti građana o značaju volonterskog rada, te očuvanja, zaštite i unapređenja životne sredine.  Savez udruženja “Mreža žena – Veliko srce u BiH”  Gradačac ima za cilj propagiranje i proizvodnju zdrave hrane.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube