Najnovije vijesti

Otvoren Vatrogasni dom PVJ Gradačac

23/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Otvoren Vatrogasni dom PVJ Gradačac
Civilna zaštita

Jučer je u u povodu obilježavanja Dana grada Gradačca na svečan način otvoren Vatrogasni dom za potrebe Profesionalne vatrogasne jedinice. Kao osnovna snaga za vatrogastvo na teritoriji grada Profesionalna vatrogasna jedinica Gradačac počela je sa radom 1. marta 2019. godine. Do tada su te poslove obavljali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gradačac.

Profesionalna vatrogasna jedinica danas ima 10 profesionalnih vatrogasaca i organizaciono se nalazi u sklopu Civilne zaštite grada Gradačac. Od svog formiranja bila smještena u krugu firme Balegem sve do 1. oktobra ove godine, kada su završeni radovi na izgradnji Vatrogasnog doma u Vidi II.

Radovi na izgradnji i uređenju Vatrogasnog doma počeli su u martu 2019. godine. Kroz nekoliko faza uloženo je oko 505.000 KM iz gradskog Budžeta i sredstava federalnog Ministarstva finansija, dok je dio opreme realizovan kroz donaciju prijateljskog grada Direna.

Objekat vatrogasnog doma pruža efikasniji rad jedinice i zadovoljava sve potrebne standarde za smještaj i rad vatrogasaca. Ima dežuranu, učionicu, kuhinju, kancelariju, prostoriju za fizičku pripremu – teretanu, radionicu, prostoriju za opremanje vatrogasaca, sanitarni čvor i garažu za četiri teretna vatrogasna vozila.

Završetkom unutrašnjeg uređenja i nabavkom opreme stvoreni su uslovi za smještaj i rad profesionalne Vatrogasne jedinice Gradačac. Time su ispunjene zakonske obaveze lokalne zajednice, te unaprijeđena oblast vatrogastva, sigurnosti građana i zaštiti imovine.

U tv- prilogu Radio Gradačca govore:

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca,

Siniša Baković, komandir Odjeljenja PVJ Gradačac i

Isam Sendić, šef Službe CZ grada Gradačac

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube